Μετά τις 15 Μαρτίου η δόση, από Απρίλιο το χρέος κατέληξε το Eurogroup

Μετά τις 15 Μαρτίου η δόση, από Απρίλιο το χρέος κατέληξε το Eurogroup

Στο ορόσημο των 100 ημερών πριν την ημέρα της κρίσεως για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα

Μετά τις 15 Μαρτίου και μέχρι το τέλος του μήνα θα εκταμιευτεί η δόση των 6,7 δισ. ευρώ (5,7 δισ. + 1 δισ.) προς την Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε μετά τη λήξη του αποψινού Eurogroup.

«Περιμένουμε την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και στη συνέχεια το Δ.Σ. θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος του μήνα. Η δόση είναι στα 6,7 δισ. ευρώ. Τα 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα και 1 δισ. στη συνέχεια με την προϋπόθεση να προχωρούν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και οι πλειστηριασμοί» όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε πως στόχος είναι να μην υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη υποχρέωση του Δημοσίου όταν λήξει το πρόγραμμα.

Και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τοποθέτησε την εκταμίευση της δόσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Η δόση δρομολογήθηκε, επόμενο «στοίχημα» το χρέος

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε αναφορά και στο θέμα των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λέγοντας πως θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες τεχνικές παράμετροι πιθανότατα τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο και θα συνοδευτούν με το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα καταρτίσει η Αθήνα. Τόνισε πάντως ότι η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ως απαράβατη προϋπόθεση για τα επόμενα μέτρα στο χρέος.

Το ορόσημο των 100 ημερών μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε θα ληφθεί (σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα πάντα) η οριστική απόφαση για το τέλος του ελληνικού προγράμματος και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Αύγουστο, επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

«Βρισκόμαστε 100 μέρες από το Eurogroup της 21/6, που πρέπει να πάρει απαιτούμενες αποφάσεις για θετική ολοκλήρωση προγράμματος αυτό το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: οι εργασίες της τελευταίας αξιολόγησης έχουν ξεκινήσει καλά και πρέπει να επιταχυνθούν» είπε ο Μοσκοβισί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. «Θα πρέπει να επιταχύνουμε, Να μη χάσουμε το momentum. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» τόνισε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει πριν το Πάσχα στο Eurogroup τη στρατηγική της χώρας για την ανάπτυξη.

«Στόχος είναι στις 21 Ιουνίου να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις» επεσήμανε και ο επικεφαλής του ESM, Ρέγκλινγκ, προειδοποιώντας πάντως ότι  «το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, οι προθεσμίες είναι σφικτές και ο στόχος μας είναι όλα να έχουν τελείωσε έως τις 21 Ιουνίου».

Παρακαλούμε περιμένετε ...