Κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες τους ζητούν οι δικηγόροι

Κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες τους ζητούν οι δικηγόροι

Το χαρακτηρίζουν επαχθές αντικίνητρο για την πρόσβαση των οικονομικά αδύναμων πολιτών στην Δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργο Ντάσση για το ζήτημα της κατάργησης ή της ουσιαστικής μείωσης του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΔΣΑ, η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχετικού σχεδίου οδηγίας που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει του ότι έχει ζητηθεί θεσμικά απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως είναι γνωστό, η σχετική πρόταση οδηγίας που σκοπό έχει την ομογενοποίηση των καθεστώτων ΦΠΑ στην ΕΕ, προβλέπει δυο μόνον κλίμακες για όλα τα κράτη-μέλη, με κατώτατο συντελεστή το 5%, ενώ παράλληλα αφήνει κατά τα λοιπά στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να καθορίσουν το ύψος των συντελεστών κάθε κλίμακας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο παράρτημα του σχεδίου της οδηγίας, στον κατώτερο συντελεστή του 5% απαριθμείται μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα είδη πολυτελείας, τα οποία υποχρεωτικώς εντάσσονται σε αυτόν για όλα τα κράτη-μέλη. Όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται οι νομικές υπηρεσίες. Ο Δημήτρης Βερβεσός επισήμανε στο Γιώργο Ντάσση, ότι η επιβολή ΦΠΑ 24% στις δικηγορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ιδίως σε ό,τι αφορά τις δικονομικές πράξεις, λειτουργεί ως δυσανάλογο και επαχθές αντικίνητρο για την πρόσβαση των οικονομικά αδύναμων πολιτών στην Δικαιοσύνη.

Παράλληλα ανέφερε, ότι αποτελεί άνιση μεταχείριση μεταξύ εκείνων των διαδίκων που έχουν και εκείνων που δεν έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας των διαδίκων, καθώς οι πρώτοι έχουν την δυνατότητα να εκπέσουν-συμψηφίσουν τον ΦΠΑ, ενώ οι άλλοι δεν την έχουν. Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ δεσμεύθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΑ, ότι θα συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών του, ώστε η μεταχείριση των δικηγορικών υπηρεσιών, σε ό,τι αφορά ιδίως την δικαστηριακή δικηγορία, να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, που κατοχυρώνει το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, ισότιμα για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.