Το Μουντιάλ φέρνει ανάπτυξη, αλλά και πληθωρισμό στη Ρωσία

Το Μουντιάλ φέρνει ανάπτυξη, αλλά και πληθωρισμό στη Ρωσία

Μικρή ώθηση στη ρωσική οικονομία περιμένει η κεντρική τράπεζα της χώρας από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα δώσει μία μικρή ώθηση στην οικονομία της Ρωσίας, αλλά πιθανόν να προκαλέσει και μία βραχυχρόνια άνοδο του πληθωρισμού, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σε σχόλιά της που απέστειλε με e-mail στο Reuters, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επισημαίνει ότι οι δαπάνες για την προετοιμασία της διοργάνωσης έχουν ήδη βοηθήσει στη στήριξη της οικονομίας, που πέρυσι επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από δύο χρόνια.

«Αναφορικά με το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2018, η βραχυπρόθεσμη θετική επίδραση στη ρωσική οικονομία θα είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας και η αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες», σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Αναλυτές του ινστιτούτου Gaidar της Ρωσίας προέβλεψαν τον Ιανουάριο ότι το Μουντιάλ, που θα διεξαχθεί σε 11 πόλεις της Ρωσίας, μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας στο β' και γ' τρίμηνο του έτους κατά 0,2%.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποιεί πως το Μουντιάλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων. «Μία μικρή, βραχυχρόνια αύξηση στις τιμές ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών (τρόφιμα, αναψυχή, ξενοδοχεία) είναι πιθανή, γεγονός που θα οδηγήσει σε κέρδη για ορισμένες επιχειρήσεις», εκτιμά.

Πάντως, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία θα παραμείνει κάτω από το όριο του 4% φέτος, ενώ μπορεί να υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά κοντά στο 2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.