Μειώθηκε στο μισό η κατανάλωση του «εθνικού» φαγητού της Πορτογαλίας!

Μειώθηκε στο μισό η κατανάλωση του «εθνικού» φαγητού της Πορτογαλίας!

Εισαγωγές και από Ελλάδα

Η σαρδέλα αποτελεί το «εθνικό» φαγητό της Πορτογαλίας και η κατανάλωσή της, σε όλες τις παραλλαγές της κουζίνας της χώρας είναι σχεδόν καθημερινή. Όμως όχι πλέον. Όπως αποκαλύπτει με στοιχεία η εφημερίδα Jornal de Noticias, η κατανάλωση σαρδέλας στην Πορτογαλία μειώθηκε κατά 63% την τελευταία 5ετία, με τη μισή ποσότητα που ψαρεύεται στα νερά της χώρας να διοχετεύεται σε άλλες αγορές, ιδίως στην Ισπανία.

Ένας επιπλέον δε, παράγοντας που δικαιολογεί τη διατροφική μεταστροφή των Πορτογάλων αποτελεί και η μεγάλη αύξηση της τιμής του συγκεκριμένου ψαριού , που από το 2012 εκτοξεύθηκε κατά 46%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνον κατά το τελευταίο έτος η μείωση στην κατανάλωση έφθασε το 10%. Από τις αρχές του περασμένου έτους έως τον Νοέμβριο, οι Πορτογάλοι κατανάλωσαν 13.138 τόννους σαρδέλας, ποσότητα μειωμένη κατά 1.500 τόννους εν σχέσει προς το 2016 και κατά 4.609 τόννους ως προς το 2015.

Οι αλιείς καταγγέλουν πως η μείωση της ψαριάς οφείλεται στην ελάττωση των εθνικών ποσοστώσεων αλιείας που προβλέπονται από την κοινή αγροτική πολιτική, και δηλώνουν πως υπάρχουν αρκετές ποσότητες ψαριού στη θάλασσα. Η μείωση των ποσοστών αλιείας έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη ποσότητα στα ιχθυοπωλεία και συνάμα αύξηση της τιμής της.

Η πτωτική τάση στα ποσοστά αλιείας της σαρδέλας έχει σημειώσει αυξητική πορεία από το 2012, οπότε η ποσότητα της ψαριάς έφθανε τους 31.οοο τόννους. Το περασμένο έτος, η ποσότητα της ψαριάς έφθανε τους 11.560 τόννους (μείωση 67%), ενώ οι προβλέψεις για το 2018 κάνουν λόγο για ποσότητα αλιευμένης σαρδέλας λίγο πάνω από τους 9.000 τόννους.

Αποχρών λόγος για την μείωση της κατανάλωσης σαρδέλας στην Πορτογαλία θεωρείται η αύξηση της τιμής της, που από το 1,42 ευρώ που κόστιζε κατά μέσο όρο το κιλό μέσα στο 2012, η τιμή διάθεσής της πλέον έχει ανέλθει στα 2,04 ευρώ (πάνω από 46%).

Πλέον η μισή ποσότητα της σαρδέλας που καταναλώνεται από την Πορτογαλία είναι εισαγόμενη, ιδίως από την Ισπανία—από την οποία η χώρα αγοράζει τους 5.800 τόννους από τους συνολικά 6.200 τόννους που εισάγονται. Άλλες χώρες εισαγωγής σαρδέλας είναι η Κροατία, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία.

Μολονότι όμως η μισή σαρδέλα που καταναλώνουν οι Πορτογάλοι είναι εισαγόμενη και αυτές οι εισαγωγές από άλλες χώρες σημειώνουν επίσης πτώση (κατά 31,6%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΙΝΕ). Λόγω της αυξημένης τιμής οι Πορτογάλοι να στρέφονται πλέον στην κατανάλωση άλλων ειδών αλιευμάτων, όπως ο τόννος.

Εν τούτοις, οι εξαγωγές σαρδέλας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν γνωρίσει άνθιση. Μεταξύ του 2015 και 2017 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 28,6%, περνώντας από τους 3.324 τόννους στους 4.659 σύμφωνα με την ΙΝΕ. Μεγαλύτερος εισαγωγέας πορτογαλικής σαρδέλας είναι η Ισπανία (4.550 τόννους), ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.