Ένας υπερυπολογιστής στην υπηρεσία του Μουντιάλ της Ρωσίας

Ένας υπερυπολογιστής στην υπηρεσία του Μουντιάλ της Ρωσίας

Ακριβείς καιρικές προβλέψεις θέλουν οι ρωσικές αρχές στη διάρκεια της διοργάνωσης

Έναν νέο υπερυπολογιστή αναπτύσσει η Ρωσία εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στα γήπεδά της, προκειμένου οι καιρικές προβλέψεις να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ρωσία εργάζεται για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της στην πρόγνωση του καιρού και την προσαρμογή της στις προδιαγραφές που πληρούν τα σημαντικότερα κέντρα πρόγνωσης του κόσμου.

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Reuters, η ανάγκη για ακριβή πρόγνωση του καιρού είναι κομβικής σημασίας για τη διοργάνωση που θα διαρκέσει ένα μήνα (14 Ιουνίου με 15 Ιουλίου) και θα λάβει χώρα σε έντεκα πόλεις, από το Καλίνινγκραντ στα δυτικά μέχρι το Εκατερίνμπουργκ, 2.500 χιλιόμετρα μακριά στην ανατολή, και το Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρόμαν Βίλφαντ, επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο νέος υπερυπολογιστής αναμένεται να είναι λειτουργικός τον ερχόμενο Μάρτιο. «Φυσικά και προετοιμαζόμαστε για αυτό το γεγονός [το Παγκόσμιο Κύπελλο]. Για την ώρα συζητάμε τις παραμέτρους των δεδομένων που θα παρέχονται στην οργανωτική επιτροπή», ανέφερε.

Ο Βίλφαντ δεν αποκάλυψε το κόστος της κατασκευής του υπερυπολογιστή, ενώ ανέφερε ότι σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για το πότε θα δημοσιοποιούνται οι προγνώσεις για τους αγώνες και πόσο λεπτομερείς θα είναι αυτές. «Ελπίζω ότι θα λανσάρουμε τα πρώτα μοντέλα [πρόγνωσης καιρού] με υψηλή ευκρίνεια, και μετά θα μπορούμε να περιγράφουμε τον καιρό λεπτομερέστατα», εξήγησε.

Ο Βίλφαντ επεσήμανε ότι θα χρειαστούν επιπλέον προγνώσεις για τα προπονητικά κέντρα των 32 ομάδων, καθώς και για τις καιρικές συνθήκες στη διάρκεια των αεροπορικών και οδικών μεταφορών των ομάδων μεταξύ πόλεων.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, περίπου 3 με 5 εκατομμύρια οπαδοί θα ταξιδέψουν στη Ρωσία στη διάρκεια του Μουντιάλ.