Τι είναι η «Ατζέντα των Ηγετών» που θα αλλάξει την ΕΕ και την Ευρωζώνη

Τι είναι η «Ατζέντα των Ηγετών» που θα αλλάξει την ΕΕ και την Ευρωζώνη

Το όραμα του Μακρόν και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που δρομολογούνται

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν την Παρασκευή, κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, σε ένα πρόγραμμα μέχρι τα μέσα του 2019 που θα περιγράφει με λεπτομέρειες το πότε θα υλοποιηθούν διάφορες αλλαγές στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων η περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης, ώστε να ισχυροποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Το πρόγραμμα αυτό, η λεγόμενη «Ατζέντα των Ηγετών», θέτει ένα χρονοδιάγραμμα για συζητήσεις γύρω από τη μετανάστευση, την άμυνα, τον προϋπολογισμό των επόμενων επτά ετών, τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το εμπόριο, τα κορυφαία πόστα της ΕΕ και την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Τις συζητήσεις αυτές ενέπνευσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που τον προηγούμενο μήνα παρουσίασε το όραμά του για την ανανέωση της Ευρώπης ως αντίβαρο στις αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ το 2019, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το όραμα του Μακρόν, ωστόσο, δίνει έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης, που σήμερα αποτελείται από 19 κράτη-μέλη, γεγονός που ορισμένοι αξιωματούχοι παρατηρούν πως εγείρει τον κίνδυνο απομόνωσης των υπολοίπων χωρών της ΕΕ. «Το κόλπο είναι το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τον Μακρόν και την ενέργειά του χωρίς να ενισχύσουμε τους διχασμούς, αλλά αντίθετα δίνοντας ώθηση σε όλη την ομάδα των 27», δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής όπου θα αναπτυχθεί το θέμα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης. Μεταξύ των ιδεών που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η θεσμοθέτηση ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, τον οποίο θα διαχειρίζεται ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα είναι υπεύθυνος ενώπιον ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Υπάρχουν επίσης εισηγήσεις για μετασχηματισμό του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και εισηγήσεις για δημιουργία ενός μηχανισμού για την ενίσχυση των ανέργων.

Οι αποφάσεις για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρέπει να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη του Ιουνίου του 2018.

Για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, απαιτείται ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο προστασίας των καταθέσεων, το οποίο όμως, όπως αναφέρει το Reuters, δεν είναι εύκολο να συμφωνηθεί, καθώς η Γερμανία τάσσεται κατά ενός τέτοιου σχεδίου, φοβούμενη ότι το τραπεζικό της σύστημα μπορεί να κληθεί να πληρώσει τους καταθέτες προβληματικών τραπεζών σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι περαιτέρω αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης θα πρέπει να ληφθούν στα τέλη του Μαρτίου του 2019, λίγες μέρες πριν την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.