Ο Σόιμπλε φεύγει, το FDP έρχεται, η Ευρώπη προβληματίζεται

Ο Σόιμπλε φεύγει, το FDP έρχεται, η Ευρώπη προβληματίζεται

Το νέο πόστο που αναλαμβάνει ο επί 8 χρόνια υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και οι ευαίσθητες ισορροπίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία έγινε σήμερα, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αποδέχεται την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από οκτώ χρόνια, προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της Bundestag, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στο φιλελεύθερο FDP, που προαλείφεται για κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ, να τοποθετήσει δικό του άνθρωπο στο πόστο του Σόιμπλε.

Μάλιστα, ως επικρατέστερος αντικαταστάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ο ίδιος ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δήλωσε για τον Σόιμπλε πως «ως μία ξεχωριστή προσωπικότητα, διαθέτει μία φυσική αυθεντία που έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας».

Ο νέος ρόλος του Σόιμπλε έχει άλλωστε και αυτός τη σημειολογία του: πρόκειται για έναν από τους πλέον αξιοσέβαστους πολιτικούς στη χώρα (άσχετα αν στις χώρες του Νότου, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, πολλοί δε συμμερίζονται αυτήν την άποψη), και με την προσωπικότητά του εκτιμάται ότι θα καταφέρει να διαχειριστεί μία «παράξενη» γερμανική Βουλή των έξι κομμάτων, ένα από τα οποία είναι ακροδεξιό για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ολόκληρες.

Κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν πως όταν ανακοινωθεί και επίσημα η τοποθέτηση του Σόιμπλε στο νέο του πόστο, τα χρέη του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών θα αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η εκλογή του Σόιμπλε θεωρείται δεδομένη, καθώς και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς το πρόσωπό του.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν θα είναι εύκολες, μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, του FDP και των Πρασίνων, με τους αναλυτές πάντως να εκτιμούν πως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα βρεθούν οι απαραίτητες ισορροπίες για να σχηματιστεί η πρώτη κυβέρνηση τριμερούς συνεργασίας στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950, αν και υπάρχουν ορισμένες σοβαρές διαφωνίες όσον αφορά στα ενεργειακά, τη φορολογία, το μέλλον της Ευρώπης και τη μετανάστευση.

Εξάλλου, η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Bundestag απομακρύνει ουσιαστικά από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων έναν ισχυρό «παίκτη», διευκολύνοντας την ομαλή κατάληξή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικά ο Σόιμπλε θα είναι ανώτερος της Μέρκελ στην ιεραρχία της γερμανικής πολιτικής, όπου πρώτος είναι ο πρόεδρος της χώρας, δεύτερος ο πρόεδρος της Bundestag και τρίτος ο καγκελάριος.

Πάντως, η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι δεν αναμένει ραγδαίες αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας, με δεδομένο ότι και το FDP ακολουθεί σκληρή γραμμή όσον αφορά στα ελλείμματα, όμως ένας άλλος αξιωματούχος παρατήρησε πως η Ευρωζώνη χάνει «ένα από τους πιο φιλοευρωπαίους πολιτικούς που γνωρίζω», και στη θέση του θα βρεθεί κάποιος που είναι πολύ λιγότερο ανοιχτός στην πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης.