Πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός iPhone των 800 δολαρίων;

Πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός iPhone των 800 δολαρίων;

Τι πληρώνουν πραγματικά οι καταναλωτές για να αποκτήσουν το αγαπημένο τους smartphone

Κάθε χρόνο η εταιρεία IHS Markit αναλύει το κόστος παραγωγής του iPhone, συγκρίνοντάς το με την τιμή του κινητού που καλούνται να πληρώσουν όσοι θέλουν να το αποκτήσουν. Η φετινή έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι το iPhone 8 Plus, συγκριτικά με το iPhone 7 Plus, είναι κατά 17,8 δολάρια ακριβότερο στο στάδιο της παραγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά ένα iPhone 8 Plus κοστίζει 295,44 δολάρια για να κατασκευαστεί, μία τιμή που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων το κόστος παρασκευής της οθόνης (52,5 δολάρια), των καμερών (32,5 δολάρια), της μνήμης (31,2 δολάρια), του επεξεργαστή (27,5 δολάρια), των διάφορων αισθητήρων (6,65 δολάρια), της μπαταρίας (4,45 δολάρια), αλλά και των φορτιστών και των ακουστικών (11,55 δολάρια).

Πώς όμως «βγαίνουν» τα 800 δολάρια που κοστίζει το iPhone 8 Plus για τον τελικό καταναλωτή; Προφανώς, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το κόστος της προώθησής του και άλλα κόστη που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν – όμως αυτό που πάνω απ’ όλα πληρώνει ο τελικός καταναλωτής είναι το brand της Apple...