Το κυβερνητικό σχέδιο για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές: Να συνεισφέρουν εθελοντικά μεγάλες επιχειρήσεις και πλούσιοι

Το κυβερνητικό σχέδιο για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές: Να συνεισφέρουν εθελοντικά μεγάλες επιχειρήσεις και πλούσιοι

Εξετάζεται εκ νέου η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών

Με τη χώρα να δοκιμάζεται ήδη από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να ενταθούν στο μέλλον η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόσθετες παρεμβάσεις για να ενισχυθούν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία. Στο οικονομικό επιτελείο επενδύουν στην οικειοθελή εισφορά των επιχειρήσεων ενώ εξετάζεται εκ νέου η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κάνει λόγο για την ανάγκη πιο «συνεκτικής πολιτικής» που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις προσαρμογής στον κλιματικό κίνδυνο, ο οποίος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον προϋπολογισμό του 2024 θα δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός εσόδων, ο οποίος θα συνδέεται με έναν «κουμπαρά». Σε αυτόν θα κληθούν να εισφέρουν οι έχοντες κοινώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και φορολογούμενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Η συνεισφορά αυτή θα είναι εθελοντική και τους ακριβείς όρους αναμένεται να περιγράψει στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.

Στα 50 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η εθελοντική συνεισφορά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ενώ η συνεισφορά των εφοπλιστών συζητήθηκε στη συνάντησή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα στο Υπουργείο αναμένουν σημαντικές δωρεές από τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών

Επίσης ένα από τα σενάρια που έχουν επανέλθει εκ νέου είναι η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Στην Ελλάδα, η ασφάλιση για τον κλιματικό κίνδυνο δεν είναι ακόμα υποχρεωτική. Οσοι ασφαλίζουν τις κατοικίες τους από το 2024 θα κερδίζουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%

Στο προσχέδιο του Κλιματικού νόμου συμπεριλαμβανόταν άρθρο το οποίο προέβλεπε την υποχρεωτική ασφάλιση των νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας. Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο του Νόμου, το σχετικό άρθρο αποσύρθηκε καθώς τέθηκαν θέματα που σχετίζονται με την πιθανή σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων εξαιτίας της περιορισμένης βάσεως ασφαλίσεως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, έως το 2100, το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να υποστεί μια ετήσια μείωση έως και 6% εάν δεν ληφθούν μέτρα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Το σωρευτικό κόστος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μεταφράζεται σε 701 δισ. ευρώ. Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί μέχρι και 123 δισ. ευρώ εάν ληφθούν μέτρα προσαρμογής.