ΑΑΔΕ: Εξπρές επιστροφές φόρου σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης

ΑΑΔΕ: Εξπρές επιστροφές φόρου σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης

Οι πρώτοι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό είδαν τα χρήματα στο λογαριασμό τους

Το «γκάζι» της επιστροφής φόρων έχει πατήσει η ΑΑΔΕ μειώνοντας το χρόνο για τη πίστωση των χρημάτων στους δικαιούχους σε 4 ημέρες ενώ καταγράφεται ρεκόρ όλων των εποχών στο πρώτο τρίμηνο του έτους με το συνολικό ποσό των επιστροφών φόρων να ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ.

Σχεδόν 8 στους 10 φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό πήραν τα λεφτά των επιστροφών τους. Ειδικότερα, από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη δύο εβδομαδιαίες πληρωμές.

Από τις 110.267 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προέκυψαν 23.659 πιστωτικά σημειώματα. Τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό (76,86%) ή συνολικά 18.184 φορολογούμενοι έλαβαν ήδη στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 5,2 εκατ. ευρώ. Και το μοντέλο αυτό θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι οι εξπρές επιστροφές φόρου αφορούν φορολογούμενους χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα παίρνουν τα χρήματά τους σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την ώρα υποβολής της δήλωσης.

Σύμφωνα με το νέο πλάνο επιστροφών της ΑΑΔΕ:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Οι επιστροφές φόρου το πρώτο τρίμηνο του έτους άγγιξαν τα 1,721 δισ. ευρώ με υπέρβαση 39% έναντι του στόχου που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό για 1,354 δισ. ευρώ. Το «γκάζι» στις επιστροφές αφορά κυρίως τον ΦΠΑ ενώ από τον επόμενο μήνα αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρων καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.