ΑΑΔΕ: Αυτόματες επιστροφές φόρου με ρυθμισμένες οφειλές

ΑΑΔΕ: Αυτόματες επιστροφές φόρου με ρυθμισμένες οφειλές

Με εξπρές και ηλεκτρονικές διαδικασίες επιστράφηκαν 65 εκατ. ευρώ σε 202.000 φορολογούμενους

Στον πρώτο μαζικό συμψηφισμό επιστροφών φόρου όχι μόνο με αρρύθμιστες αλλά και με ρυθμισμένες οφειλές προχώρησε η ΑΑΔΕ.

Με συνοπτικές και πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες συμψηφίστηκαν και επιστράφηκαν σε 202.000 ΑΦΜ, φόροι συνολικού ύψους 64,67 εκατ. ευρώ από 317.000 τίτλους επιστροφής.

Η μαζική διασταύρωση έδειξε ότι 230.000 φορολογούμενοι δεν είχαν δηλώσει στην ΑΑΔΕ το ΙΒΑΝ και δεν μπόρεσαν να λάβουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ. Ετσι, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έλαβαν ένα email από την ΑΑΔΕ με το οποίο τους καλεί να δηλώσουν τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ηλεκτρονικά στο Μητρώο της ΑΑΔΕ ώστε να μπορέσουν να πιστωθούν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται.

Οι μαζικοί συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές άνοιξε το δρόμο για τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ. Για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργείται μια λευκή λίστα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν δεν έχουν δώσει την παραμικρή ένδειξη φοροδιαφυγής στις ελεγκτικές αρχές.

Στη λευκή λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες:

  1. Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με τα ποσά που αιτούνταν
  2. Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις
  3. Δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Όσοι περνούν τις πύλες της λευκής λίστας θα μπορούν να προσδοκούν άμεση πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος.

Μετά τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό επιστροφών φόρου και οφειλών στην εφορία, η ΑΑΔΕ προετοιμάζεται να επεκτείνει το πείραμα και με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αντλώντας τα σχετικά στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι επιστροφές φόρου έφτασαν τα 785 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 680 εκατ. ευρώ.