ΑΑΔΕ: Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος» 800 ελεγκτές

ΑΑΔΕ: Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος» 800 ελεγκτές

Πρεμιέρα στις 29/7 για τα έξι Ελεγκτικά Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διακίνησης «μαύρου χρήματος» ρίχνονται από την Παρασκευή 29 Ιουλίου 800 οι ελεγκτές των έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων που θα λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν φορολογούμενοι με υψηλές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και όσοι έχουν στείλει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Με τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα οι φορολογικοί έλεγχοι θα είναι έντονοι, ευέλικτοι και στοχευμένοι σε συγκεκριμένες υποθέσεις και περιοχές με στόχο την βελτίωση των επιδόσεων στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και την τόνωσης των δημοσίων εσόδων.

Επιχειρησιακός στόχος των 6 νέων Ελεγκτικών Κέντρων είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών εσόδων.

Οι βασικές αρμοδιότητες των Ελεγκτικών Κέντρων είναι:

1. Η διενέργεια φορολογικών ελέγχων για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί με βεβαίωση πρόσθετων φόρων, εισφορών, τελών και προστίμων

2. Ο έλεγχος σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια :

–   H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

– H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

– Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

– Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

3. Η διενέργεια ελέγχων επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.

4. Ο επανέλεγχος ή ο έλεγχος σε φορολογικές υποθέσεις που αν και έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Επίσης τα ελεγκτικά κέντρα θα προχωρούν σε μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά σε ολόκληρη την επικράτεια για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, τη τήρηση των βιβλίων και την έκδοση των φορολογικών στοιχείων.