Πιέσεις στα ομόλογα μετά την άνοδο των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Βρετανία

Πιέσεις στα ομόλογα μετά την άνοδο των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Βρετανία

Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Aρνητικό ήταν το κλίμα σήμερα στις αγορές των ομολόγων, μετά την απόφαση στη Τράπεζας της Αγγλίας και της Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) χθες, ν΄αυξήσουν τα επιτόκια.

Η προοπτική αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού δεν φαίνεται να είναι εφικτή για το άμεσο μέλλον, ακόμη και μετά την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σήμερα το μέλος του δ.σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ανέφερε ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέα εποχή ενεργειακού πληθωρισμού: Από την μία πλευρά ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από την έκρηξη στις τιμές των παραδοσιακών καυσίμων, ταυτόχρόνως όμως η μετάβαση στη λεγόμενη πράσινη οικονομία αποδεικνύεται αρκετά ακριβή.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,63% από 2,67 χθες, έναντι 0,37% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει στο 2,26% από 2,35%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,117 δολ., από το επίπεδο του 1,1119 δολ. που βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στο 1,1051 δολ..