Πόθεν Έσχες: Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε όσους δεν υποβάλουν δηλώσεις

Πόθεν Έσχες: Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε όσους δεν υποβάλουν δηλώσεις

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των δηλώσεων

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 για να υποβάλουν τις  δηλώσεις Πόθεν Εσχες έχουν οι υπόχρεοι. Οι δηλώσεις θα υποβληθούν  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα pothen.gr ενώ σε  περίπτωση εκπρόθεσμης και μη υποβολής δήλωσης προβλέπονται πρόστιμα και αυστηρές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και ποινή φυλάκισης.

Στην περίπτωση που οι υπόχρεοι για πρώτη φορά καταθέτουν δήλωση, πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη Αρχική Δήλωση 2020. Την ένδειξη Ετήσια Δήλωση 2020, επιλέγουν οι υπόχρεοι που εντός του ελεγχόμενου έτους (δήλωση του φορολογικού έτους 2019) απέκτησαν, κατείχαν ή απώλεσαν ιδιότητα και στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2019, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση τους κατά την 31-12-2019.

Πρόστιμα

Στις περιπτώσεις, εκπρόθεσμης ή ανακριβής ή και καθόλου δήλωσης προβλέπονται πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση.

Αναλυτικότερα, σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής ως και 30 ημέρες από την παρέλευση της προθεσμίας, η δήλωση γίνεται δεκτή από το σύστημα μόνο μετά από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου 200 ευρώ. Μετά την πάροδο των 30 ημερών η υποβολή επιτρέπεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου 800 ευρώ.

Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο 60 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής (αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

Ανακριβής θεωρείται και η δήλωση όταν τα δηλωθέντα στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα. Αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Σύζυγοι

Παράλληλα, ποινικές ευθύνες υπέχουν και οι σύζυγοι που παραλείπουν την κατάθεση της δήλωσης Πόθεν Εσχες. Ο έλεγχος των στοιχείων της δήλωσης γίνεται εντός 5 ετών από τη λήξη του έτους υποβολής και σε περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων μπορεί κατ’ εξαίρεση να διενεργηθεί μέχρι τη συμπλήρωση της ποινικής παραγραφής. Τέλος, σε όσους καλούνται για έλεγχο και δεν ανταποκρίνονται προβλέπεται πρόστιμο της τάξης των 50-300 ευρώ, που εισπράττεται κατά τον Κώδικά Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.