Ραντεβού κυβέρνησης – θεσμών για πτωχευτικό κώδικα και κρατικά φέσια

Ραντεβού κυβέρνησης – θεσμών για πτωχευτικό κώδικα και κρατικά φέσια

Αξιολόγηση εξπρές 48ωρών

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, το πρόγραμμα «γέφυρα» της επιδότησης των δόσεων κόκκινων και πράσινων δανείων πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού αλλά και το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων καθώς και η ομαλοποίηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες θα βρεθούν στο επίκεντρο του εξ αποστάσεως ραντεβού που θα έχουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα κλειδώσει σε πολιτικό επίπεδο στις 48ωρες επαφές με στόχο να ψηφισθεί μέσα στο καλοκαίρι και να τεθεί σε ισχύ από το 2021. Δεδομένου ότι στο τέλος του μήνα λήγει το υπάρχον καθεστώς  προστασίας της α΄ κατοικίας, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «γέφυρα» για την επιδότηση δόσης δανείων με υποθήκη την α΄ κατοικία για δανειολήπτες που πλήττονται από τον κοροναϊό.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του μηνός, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η πλατφόρμα να παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα ενώ η διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι εννέα μήνες δηλαδή θα ολοκληρωθεί εντός του 2021. Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα.

Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών με τη τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του και δίνεται η  δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Επί τάπητος θα βρεθεί και το θέμα της ομαλοποίησης της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, ενώ αναμένεται να συζητηθεί το  πλάνο για την επιτάχυνση του δικαστικού συστήματος, το ζήτημα της θωράκισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και η  αλλαγή  των αντικειμενικών αξιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει  πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει  καταρτίσει αναλυτικό, ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών το οποίο  έχει κατατεθεί στους Θεσμούς με ορόσημο το 2021. Για να επιτευχθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά πρωτοβουλιών όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ κλπ.»

Το κομμάτι της ανάπτυξης προβλέπεται επίσης να αποτελέσει από τα  σημαντικά θέματα συζήτησης. Η ελληνική πλευρά   έχει ήδη προετοιμάσει ένα μακροχρόνιο σχέδιο ενόψει των νέων ευρωπαϊκών πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρώτος οδικός χάρτης είναι το πολυσέλιδο  πόρισμα της «Επιτροπής των Σοφών» το οποίο θέτει το πλαίσιο για στροφή της Ελλάδας σε τροχιά μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, με 15 κεντρικούς πυλώνες και επτά βασικές προτεραιότητες.

Ψηλά στις εισηγήσεις της ομάδας, υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, βρίσκονται το ψαλίδι σε φορολογικά βάρη, η διευκόλυνση επενδύσεων, ο εκσυγχρονισμός του Ασφαλιστικού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Οι 100 σελίδες του ενδιάμεσου πορίσματος, με το τελικό να αναμένεται από το Σεπτέμβριο, δείχνει το δρόμο για το που και πως θα διοχετευτούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στην επόμενη τετραετία.  Με δεδομένη την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής όχι μόνο για το 2020 αλλά ενδεχομένως και για τον επόμενο χρόνο δεν τίθεται θέμα επίτευξης του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ωστόσο οι θεσμοί εξετάζουν τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν επικροτήσει, αλλά πρέπει να αποτιμηθεί το κόστος τους και το περιθώριο για νέες παρεμβάσεις στήριξης της αγοράς σε βαθμό όμως που δεν θα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με εκταμιεύσεις κερδών από ελληνικά ομόλογα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 δεν θα συζητηθεί τώρα, αλλά τον Οκτώβριο με την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.