Εντός του Μαΐου η δανειοδότηση επιχειρήσεων από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας

Εντός του Μαΐου η δανειοδότηση επιχειρήσεων από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας

Σε πρώτη φάση διαθέτει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ για μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις

«Συγκροτήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων μέσα στο Μάιο, το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19» έκανε γνωστό σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, αποστολή του Ταμείου είναι η συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό θα χορηγεί δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα έχει σε πρώτη φάση διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να προκαλέσει συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δισ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προσέθεσε επίσης, ότι «ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, συνεχίζεται αύριο και θα ολοκληρωθεί της επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που εγκρίνεται για κάθε επιχείρηση, εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων. Ήδη μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός οριστικοποιημένων αιτήσεων ήταν 36.453. Σημειώνεται, ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο, με επιπλέον 1 δισ. ευρώ».

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι:

- Παρατείνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή -από πληττόμενες επιχειρήσεις, από εκμισθωτές που λαμβάνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και από εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή- των οφειλών τους προς την εφορία που έληξαν ή λήγουν εντός Μαΐου, καθώς και των ρυθμισμένων δόσεων που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή.

- Έχει παραταθεί έως την Κυριακή 24 Μαΐου η προθεσμία για όσους δικαιούχους δεν έχουν καταχωρήσει ακόμα IBAN για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές με τους δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους να είναι 168.000.

- Έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Μαΐου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

- Μέχρι αύριο 15 Μαΐου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ οι δικαιούχοι επιστήμονες.

- Μέχρι την Κυριακή, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.ά., καθώς και μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο.

- Από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.