Ακριβοπληρωμένο στέλεχος της Apple αποκαλύπτει όσα έμαθε στη δουλειά

Ακριβοπληρωμένο στέλεχος της Apple αποκαλύπτει όσα έμαθε στη δουλειά

Το δίλημμα για το αν έπρεπε να παραιτηθεί από διευθύνουσα σύμβουλος της Burberry

Η Angela Ahrendts πέρασε 5 χρόνια στον τεχνολογικό γίγαντα ως μέλος της dream team της Apple σε επίπεδο αποδοχών.

Όταν την προσέγγισε η Apple για να διευθύνει το τμήμα λιανεμπορίου της, ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Burberry και δεν ήξερε καν αν ήταν σωστή κίνηση για κείνη να μετακινηθεί στη βιομηχανία της τεχνολογίας.

Μιλώντας πρόσφατα στον Jessi Hempel του LinkedIn, η Ahrendts είπε πως όλη η εμπειρία της στην Apple μπορεί να συνοψιστεί σε τρία μαθήματα: να μην ξεχνάς ποτέ από πού προέρχεσαι, να κινείσαι γρηγορότερα απ’ όλους και να θυμάσαι πάντα την τεράστια ευθύνη που έχεις.

Της έκανε εντύπωση, ας πούμε, ο τρόπος που οι υπάλληλοι της Apple ενσαρκώνουν ακόμα και σήμερα τη βαριά κληρονομιά του Στιβ Τζομπς, αντιπροσωπεύοντας τα ιδανικά και τις αξίες του ιστορικού γενικού διευθυντή: «Αυτό που έμαθα από αυτούς μετά την επίσκεψή μου σε 140 καταστήματα είναι να μην ξεχνάς ποτέ από πού προήλθες, να το χρησιμοποιείς αυτό ως θεμέλιο για τα πάντα».

Ταυτοχρόνως, η θέση της στα ανώτερα κλιμάκια της Apple της έδειξε την αξία των γρήγορων κινήσεων, ειδικά στη σημερινή εποχή και τους ακαριαίους ρυθμούς της: «Είπα στους διευθυντές ήδη από την αρχή να κινούνται γρήγορα, πολύ γρήγορα. Ξεφορτωθήκαμε λοιπόν όλα τα εγχειρίδια, τα πάντα, και αρχίσαμε να φτιάχνουμε 3λεπτα βιντεάκια στο YouTube. Έτσι ενώσαμε και ευθυγραμμίσαμε στις οδηγίες μας 70.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο».

Το τρίτο που έμαθε διευθύνοντας τα καταστήματα της Apple είναι ότι πρόκειται για μια εταιρία που κάνει πολλά περισσότερα από το να πουλάει iPhones: «Το τρίτο μάθημα ήταν ποτέ να μην ξεχνάς ότι έχεις μεγαλύτερη ευθύνη». Γι’ αυτό και εγκαινίασε νέα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, αλλά και επιμόρφωσης για τους εργαζομένους.

Δεν είναι πάντως σαφές πώς υποδέχτηκε η Apple τις πρωτοβουλίες της Ahrendts, όπως υπαινίσσεται σχετικό άρθρο του Bloomberg. Τον Φεβρουάριο, η Apple ανακοίνωσε πως ηAhrendts εγκαταλείπει την εταιρία για «νέες προσωπικές και επαγγελματικές προκλήσεις», μην αναφέροντας τον λόγο που θα τραβήξουν δρόμους χωριστούς.

Η Ahrendts προσλήφθηκε το 2013 στην εταιρία και το 2018 καθάρισε 26,5 εκατ. δολάρια, τα οποία σύμφωνα με τον ισολογισμό της Apple ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μισθούς.