Η περιοχή που στην «κόντρα» βόρεια-νότια προάστια βγήκε πρωταθλήτρια της Golden Visa

Η περιοχή που στην «κόντρα» βόρεια-νότια προάστια βγήκε πρωταθλήτρια της Golden Visa

Ο αντιπρόεδρος των Μεσιτών Αθήνας μιλάει στο news.gr για τα χαρακτηριστικά που προσελκύουν τους υποψήφιους αγοραστές

Η κινητικότητα που έχει επιφέρει στο real estate της Αθήνας το Airbnb είναι δεδομένη και για αυτή λίγο πολύ έχουν γραφτεί πολλά. Αυτό όμως που συχνά διαφεύγει της προσοχής είναι το φαινόμενο Golden Visa και την δυναμική που έχει δημιουργήσει σε δύο κλασικές περιοχές του λεκανοπεδίου. Το news.gr ζήτησε λοιπόν από τον αντιπρόεδρο των μεσιτών της Αθήνας Άγι Φικιώρη να κάνει ένα «crash test» της Γλυφάδας και της Κηφισιάς.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρα υπέρ της Γλυφάδας καθώς οι ξένοι που ψάχνουν για ακίνητα προκειμένου να αποκτήσουν την Golden Visa επιλέγουν την παραθαλάσσια αυτή περιοχή.

Με φιλέτο να αποτελεί η περιοχή του Γκολφ, η Γλυφάδα αποτελεί προορισμό για όσους ψάχνουν να επενδύσουν σε ακίνητο για αυτό τον σκοπό.

Οι τιμές βέβαια εξωπραγματικές για τον μέσο Έλληνα, αλλά δεν φαίνεται να απασχολούν τους ξένους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Ο αντιπρόεδρος των μεσιτών είπε συγκεκριμένα στο news.gr

«Καταρχήν αξίζει να πούμε πως πρόκειται για δύο περιοχές που ήταν και είναι δυνατές, αλλά με διαφορετική ταχύτητα η μία από την άλλη.

Προφανώς καταλαβαίνουμε πως τα νότια προηγούνται κατά πολύ. Στα νότια είναι τεράστιες η ζητήσεις κυρίως από ξένους. Η Γλυφάδα ανέκαθεν ήταν μια περιοχή πολύ δυνατή και πολύ μεγάλη. Έχουν κάποιοι κατασκευαστές και χτίζουν. Βέβαια οι τιμές που παίζουν είναι πολύ ψηλά. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα οικονομικό.

Ξέρουν ότι υπάρχουν ξένοι και για αυτό ξεκινούν και χτίζουν. Μπορούμε να πούμε πως η τιμή ενός νεόδμητου, το οποίο βέβαια έχει και πολλά κριτήρια, όπως οροφοδιαμέρισμα, μεγάλο οικόπεδο, σε καλό δρόμο, έχει το γκολφ. Είναι μια διάσημη περιοχή.

Ακόμα και στο κέντρο της Γλυφάδας είναι μερικά σημεία πολυ ιδιαίτερα και οι τιμές είναι στα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για νεόδμητο. Καλή κατασκευή με ό,τι καλύτερο από παροχές.

Υπάρχει και η Άνω Γλυφάδα, Τερψιθέα, η οποία και αυτή δουλεύει (υπάρχει κινητικότητα του Real Estate)

Αλλά όταν μιλάμε για τους ξένους που είναι οι κύριοι αγοραστές μιλάμε για την καρδιά της Γλυφάδας.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για Golden Visa περιπτώσεις. Νεόδμητα.

Ενός διαμερίσματος μεταχειρισμένου ας πούμε 100-125 τετραγωνικά που είναι φυσιολογικά για την Γλυφάδα, πάλι πάνε για Golden Visa γιατί αν βάλεις ότι ξεκινάνε οι τιμές των μεταχειρισμένων από 2.000 ευρώ και φτάνουν ψηλά και πάνω από τις 6.500 ευρώ/τμ καλύπτοντας τα κριτήρια για αυτή την υπόθεση.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε από την αγορά δεν υπάρχει κανένας που να πουλάει κάτω από 2.000 ευρώ.

Αν τώρα κάποιος πούλησε χαμηλότερα για κάποια ειδική περίπτωση αυτό δεν είναι συνολική ένδειξη για την περιοχή.

Το άθροισμα λέει ότι από 2.000 ξεκινάνε τα μεταχειρισμένα. Είναι η μέση τάση που λέμε. Όσοι αγοράζουν για Golden Visa το κάνουν με μεγάλα διαμερίσματα 130-150τμ.

Το καινούργιο δεν έχει δείξει ακόμα την τάση του απλά αναφέρω τις τιμές που οι κατασκευαστές ορίζουν. Αξίζει να αναφέρω πως δεν είναι πολλοί κατασκευαστές στην Γλυφάδα. Είναι λίγοι αλλά δυνατοί.

Οι μονοκατοικίες στην Γλυφάδα δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη τιμή γιατί παίζει μεγάλο ρόλο σε τί οικόπεδο είναι. Για παράδειγμα μια διώροφη μονοκατοικία σε καλό σημείο, των 180 τετραγωνικών, την πουλάνε 600.000 ευρώ. Μάνι μάνι εδώ είναι 3.300, αλλά έχει ιδιαίτερα κριτήρια. Είναι σε μεγάλο οικόπεδο, έχει πράσινο, είναι περιοχή γκολφ. Δεν βρίσκεις εύκολα εκεί και οι ξένοι το πρώτο κομμάτι που ζητάνε είναι στην περιοχή του Γκολφ, γιατί ξέρουν πως είναι μια περιοχή που ποτέ δεν θα χτιστεί κλπ κλπ.

Αυτό είναι το κομμάτι της Γλυφάδας.

Στην Κηφισιά τα πράγματα είναι αρκετά πεσμένα. Ενώ υπάρχουν παραδείγματα με τις ίδιες τιμές, δεν υπάρχουν πωλήσεις. Θα έλεγα ότι η Κηφισιά στο κέντρο της δεν έχει και πολλά να προσφέρει παρά μεταχειρισμένα σπίτια. Αν βγεις και πας προς Ερυθραία και Καστρί εκεί βρίσκεις και καινούργια σπίτια ή μεζονέτες γιατί κάποτε η Κηφισιά κάποτε δούλευε πολύ με τις μεζονέτες.

Στους Έλληνες δεν πουλάει πολύ πλέον η μεζονέτα, είναι προβληματική, δεν είναι λειτουργική.

Οι ξένοι λοιπόν δεν έχουν ανέβει ακόμα στην Κηφισιά, οπότε εκεί είναι διάσπαρτα κάποιοι ξένοι που δεν έχουν να κάνουν με την Golden Visa και η ελληνικη αγορά που είναι μετρημένη στα δάχτυλα., γιατί ο Έλληνας είναι αυτός που ψάχνει πάντα την ευκαιρία.

Για ένα μεταχειρισμένο εκεί η μέση τάση είναι 2.000 ευρώ/τμ. Γενικά μιλώντας με συναδέλφους μου λένε πως υπάρχουν ξένοι που θα πάνε να δουν και την Κηφισιά αλλά θα προτιμήσουν την Γλυφάδα. Γενικά η Κηφισιά δεν έχει και πολλά καινούργια διαμερίσματα».