Ρέγκλινγκ: Η Ιταλία δεν είναι… Ελλάδα

Ρέγκλινγκ: Η Ιταλία δεν είναι… Ελλάδα

«Η Ιταλία έχει προβλήματα. Όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα για παράδειγμα. Οπότε, όταν κάποιες φορές ακούω ότι η Ιταλία είναι η νέα Ελλάδα…. είναι ηλιθιότητα»

Να καθησυχάσει αγορές κι επενδυτές έσπευσε σήμερα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΕΕ μεταξύ Κομισιόν και Ιταλίας. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν έκανε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στη Ρώμη μετά την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο θέμα του ελλείμματος.

Όπως τόνισε σήμερα ο Κλάους Ρέγκλνγκ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, είναι ανοησία να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ιταλία είναι η... νέα Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως δεν φοβάται μήπως η Ιταλία χάσει την πρόσβαση στις αγορές.

Σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι κραδασμοί και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ισορροπία σε ένα τεταμένο για εβδομάδες σκηνικό ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός, όπως αναφέρει το Reuters: «Η Ιταλία έχει προβλήματα. Όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα για παράδειγμα. Οπότε, όταν κάποιες φορές ακούω ότι η Ιταλία είναι η νέα Ελλάδα…. είναι ηλιθιότητα» επεσήμανε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

«Τα βασικά θεμελιώδη είναι πολύ καλύτερα στην Ιταλία απ’ ό,τι ήταν στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια. Η Ιταλία παρουσιάζει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, γεγονός που σημαίνει ότι η Ιταλία δεν έχει ανάγκη να προσελκύει κεφάλαια σε τακτική βάση από ξένους επενδυτές».

Ερωτηθείς, δε, για το εάν ανησυχεί σχετικά με το χειρότερο σενάριο που είναι να χάσει η Ιταλία την πρόσβαση στις αγορές στην περίπτωση που οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους, ο Ρέγκλινγκ τόνισε: «Το χειρότερο σενάριο δεν είναι και το πιθανότερο. Δεν ανησυχώ μήπως η Ιταλία θα χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Ανησυχώ περισσότερο για το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης που βλέπουμε στην Ιταλία τα τελευταία 20 με 25 χρόνια».