Πού θα φθάσει το 2019 η τιμή του πετρελαίου: Εκτιμήσεις από JP Morgan – Morgan Stanley

Πού θα φθάσει το 2019 η τιμή του πετρελαίου: Εκτιμήσεις από JP Morgan – Morgan Stanley

Όλα θα κριθούν, όπως υποστηρίζουν, από την απόφαση που θα λάβει το Δεκέμβριο ο ΟΠΕΚ - Εάν η παραγωγή δεν μειωθεί, τότε η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί

Στο ύψος των 70 δολαρίων το βαρέλι ή ελαφρώς υψηλότερα αναμένεται να διαμορφωθεί το επόμενο έτος η τιμή του μαύρου χρυσού στην αγορά, όπως τουλάχιστον προβλέπουν δύο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, εάν ο ΟΠΕΚ δεν προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του -όπως αναμένεται ότι θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του το Δεκέμβριο- η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ήδη, από τις αρχές Οκτωβρίου η τιμή του μαύρου χρυσού μετρά απώλειες άνω του 30% και ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Οι προβλέψεις της JP Morgan

Στα 73 δολάρια το βαρέλι «βλέπει» η JP Morgan πως θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος η τιμή του πετρελαίου στην αγορά, «ψαλιδίζοντας» τις προηγούμενες εκτιμήσεις της που έκαναν λόγο για 83,50 δολάρια κατά μέσον όρο. Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στο CNBC ο Σκοτ Ντάρλινγκ, επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου και αερίου της JP Morgan για την ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της επενδυτικής τράπεζας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο που καταγράφεται στα αποθέματα πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική στο δεύτερο εξάμηνο.
Όσον αφορά το 2020 η JP Morgan προβλέπει ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα υποχωρήσει στα 64 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας, κατά την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, στις 6 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποφασιστεί μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως προκειμένου η αγορά να βρει τις ισορροπίες της, δεδομένου ότι το τρέχον έτος κυριάρχησαν οι αυξομειώσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι στις αρχές Οκτωβρίου, οι τιμές εκτινάχθηκαν σε υψηλά τετραετίας μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν. Εν μέσω της ανησυχίας που προκλήθηκε, οι τιμές πήραν την ανιούσα. Λίγο αργότερα, ωστόσο, άρχισε η πτωτική πορεία και πλέον οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες κατά 30% από τις αρχές Οκτωβρίου κυρίως λόγω των φόβων που εκφράζονται ότι οι προμήθειες θα είναι περισσότερες σε σχέση με τη ζήτηση.

Σήμερα, πάντως, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους σε διάστημα 13 μηνών.

Τι προβλέπει η Morgan Stanley

Από την πλευρά της η Morgan Stanley προβλέπει ενίσχυση της τιμής πετρελαίου, στην περίπτωση που στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, στις 6 Δεκεμβρίου, αποφασιστεί μείωση της παραγωγής. Σενάριο που η επενδυτική τράπεζα χαρακτηρίζει ως πολύ πιθανό.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε ενημερωτικό σημείωμα που έστειλαν προς τους πελάτες τους οι αναλυτές εμπορευμάτων, Μάρτιν Ρατς και Έιμι Σέρτζεντ εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent να επιστρέψει στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι το 2019.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν αποφασιστεί μείωση της παραγωγής, τότε οι τιμές του μαύρου χρυσού θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά όλο το 2019.