Fitch προς Ιταλία: Προσέξτε γιατί μπορεί να έχετε κυρώσεις

Fitch προς Ιταλία: Προσέξτε γιατί μπορεί να έχετε κυρώσεις

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης διαβλέπει σημαντικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τους στόχους του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα μετά το 2019

Προειδοποίηση προς την ιταλική κυβέρνηση ότι με τη στάση της στο θέμα του προϋπολογισμού μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Fitch. Σχολιάζοντας, δε, τον ιταλικό προϋπολογισμό, διαβλέπει σημαντικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τους στόχους, ιδιαίτερα μετά το 2019.

Η εκτίμηση του διεθνούς οίκου βασίζεται και στο γεγονός ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί, όπως λέει, εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως τονίζει, το έλλειμμα ύψους 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, ο Fitch δεν ελπίζει σε αλλαγή στάση της κυβέρνησης. Αντίθετα, θεωρεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ρώμης θα επιμείνει στους στόχους για το δημόσιο έλλειμμα του επόμενου έτους. «Θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθεί στους φορολογικούς κανόνες της Ένωσης», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.