Οδηγίες προς οινοποιούς μετά την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

Οδηγίες προς οινοποιούς μετά την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

«Θα πρέπει να αναμένουμε την καθαρογραφή της απόφασης για να δούμε τι προβλέπει σχετικά το σκεπτικό της»

Οδηγίες προς τα μέλη του εξέδωσε την Τετάρτη ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, με αφορμή την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι οδηγίες του Συνδέσμου αναφέρουν συγκεκριμένα πως «σε συνέχεια της απόφασης 1734 της 3-9-2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2785/Β/2015) και κάθε συναφή πράξη η καταβολή και η είσπραξη του Ε.Φ.Κ. καθίσταται χωρίς νομικό έρεισμα. Να σημειωθεί ότι η απόφαση ισχύει ήδη από την δημοσίευσή της (03.09.2018) και όχι από την καθαρογραφή της που εκκρεμεί. Αυτό βέβαια δημιουργεί καθεστώς αβεβαιότητας για την έκδοση τιμολογίων και την εφαρμογή των μέχρι προχθές διαδικασιών. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο τοπικών τελωνειακών αρχών. Ήδη υποβάλαμε αίτημα προς την αρμόδια Διευθύνση του Υπουργείου Οικονομικών όπως προβεί άμεσα, ει δυνατόν σήμερα στην αποστολή εγκυκλίου με οδηγίες προς τις τελωνειακές αρχές της Επικράτειας, ζητήσαμε μάλιστα σχετική ακρόαση εντός της ημέρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, σάς καλούμε από την μεριά σας, να ζητήσετε από τις κατά τόπο αρμόδιες τελωνειακές αρχές να απευθυνθούν στην Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ του Υπουργείου για οδηγίες ως προς το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα. Μια τέτοια μαζική υποβολή αιτημάτων θα επιταχύνει την έκδοση σχετικών οδηγιών προκειμένου να αποφευχθεί το νομικό και διοικητικό χάος που θα προκληθεί. Τέλος, ως προς την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών μέχρι σήμερα, θα πρέπει να αναμένουμε την καθαρογραφή της απόφασης για να δούμε τι προβλέπει σχετικά το σκεπτικό της. Πάντως, σύμφωνα με πάγια νομολογία των δικαστηρίων, και μάλιστα των ευρωπαϊκών, σε περίπτωση που το Ακυρωτικό δικαστήριο δεν περιορίσει την αναδρομική ισχύ της ακυρωτικής απόφασης, δεν αποκλείεται η αναζήτηση των καταβληθέντων παρανόμως ποσών παρότι ο φόρος έχει μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή. Βέβαιο πάντως είναι ότι σε κάθε περίπτωση τυχόν ποσά που θα έχουν καταβληθεί από τις 03.09.2018 θα πρέπει εν τέλει να επιστραφούν ή να συμψηφιστούν. Θα σάς κρατήσουμε, φυσικά, ενήμερους για όλες τις εξελίξεις».

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτός ο ΕΦΚ είχε προκαλέσει αναστάτωση καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σ.Ε.Ο Γιώργο Σκούρα μεταξύ άλλων: «Δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις να μαζευτούν αυτοί οι φόροι διότι όταν εμείς χρεώνουμε παίρνουμε τα λεφτά μας μετά από 5-6 μήνες ενώ σε 20 μέρες πρέπει να αποδώσουμε τον φόρο. Συνολικά αυτά τα χρόνια είναι ζήτημα αν το ελληνικό κράτος εισέπραξε 50 εκατομμύρια και ελπίζουμε τώρα όλα αυτά να διορθωθούν».