Η αγωνία των οινοποιών μετά την κατάργηση του ΕΦΚ

Η αγωνία των οινοποιών μετά την κατάργηση του ΕΦΚ

«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μπάχαλο»

Οδηγίες προς τα μέλη τους για την επόμενη ημέρα από την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί έδωσαν τα μέλη ενώσεων που ασχολούνται με την παραγωγής και εμπορία του.

Να θυμίσουμε πως με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί η επιβολή του οποίου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με απόφαση του (1734 της 3-9-2018), ακύρωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, μετά την προσφυγή που είχαν υποβάλλει τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2785/Β/2015) με την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο.

Το news.gr επικοινώνησε με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου - μία από τις ενώσεις οινοπαραγωγών και εμπόρων οίνου που συμμετείχαν στην προσφυγή στο ΣτΕ - και συγκεκριμένα με τον πρόεδρό του Γιώργο Σκούρα, καθώς την Τετάρτη εκδόθηκαν από αυτόν οδηγίες προ τα οινοποιεία για την επόμενη ημέρα της κατάργησης του ΕΦΚ.

Ο κ. Σκούρας είπε συγκεκριμένα πως «ο κλάδος όλος αγωνιά πότε η ακύρωση του φόρου θα αρχίσει να πραγματοποιείται καθώς αυτή την στιγμή υπάρχουν προβλήματα στην αγορά μιας και ένας φόρος που ανακοινώνεται ότι φεύγει ή ότι μπαίνει δημιουργεί διάφορα ζητήματα.

Αυτη την στιγμή δεν αγοράζουν κρασί γιατί περιμένουν να φύγει ο φόρος. Ο φόρος αυτός είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τον πληρώνει ο καταναλωτής.Το θέμα είναι ότι έχει προξενήσει προβλήματα σε διάφορες επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν ειδικούς λογιστές για τα τελωνεία, φοροτεχνικούς. Έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μπάχαλο. Επίσης υπήρξαν πολλά πρόστιμα. Δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις να μαζευτούν αυτοί οι φόροι διότι όταν εμείς χρεώνουμε παίρνουμε τα λεφτά μας μετά από 5-6 μήνες ενώ σε 20 μέρες πρέπει να αποδώσουμε τον φόρο. Συνολικά αυτά τα χρόνια είναι ζήτημα αν το ελληνικό κράτος εισέπραξε 50 εκατομμύρια και ελπίζουμε τώρα όλα αυτά να διορθωθούν».

Οι οδηγίες του Συνδέσμου αναφέρουν συγκεκριμένα πως «σε συνέχεια της απόφασης 1734 της 3-9-2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2785/Β/2015) και κάθε συναφή πράξη η καταβολή και η είσπραξη του Ε.Φ.Κ. καθίσταται χωρίς νομικό έρεισμα. Να σημειωθεί ότι η απόφαση ισχύει ήδη από την δημοσίευσή της (03.09.2018) και όχι από την καθαρογραφή της που εκκρεμεί. Αυτό βέβαια δημιουργεί καθεστώς αβεβαιότητας για την έκδοση τιμολογίων και την εφαρμογή των μέχρι προχθές διαδικασιών. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο τοπικών τελωνειακών αρχών. Ήδη υποβάλαμε αίτημα προς την αρμόδια Διευθύνση του Υπουργείου Οικονομικών όπως προβεί άμεσα, ει δυνατόν σήμερα στην αποστολή εγκυκλίου με οδηγίες προς τις τελωνειακές αρχές της Επικράτειας, ζητήσαμε μάλιστα σχετική ακρόαση εντός της ημέρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, σάς καλούμε από την μεριά σας, να ζητήσετε από τις κατά τόπο αρμόδιες τελωνειακές αρχές να απευθυνθούν στην Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ του Υπουργείου για οδηγίες ως προς το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα. Μια τέτοια μαζική υποβολή αιτημάτων θα επιταχύνει την έκδοση σχετικών οδηγιών προκειμένου να αποφευχθεί το νομικό και διοικητικό χάος που θα προκληθεί. Τέλος, ως προς την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών μέχρι σήμερα, θα πρέπει να αναμένουμε την καθαρογραφή της απόφασης για να δούμε τι προβλέπει σχετικά το σκεπτικό της. Πάντως, σύμφωνα με πάγια νομολογία των δικαστηρίων, και μάλιστα των ευρωπαϊκών, σε περίπτωση που το Ακυρωτικό δικαστήριο δεν περιορίσει την αναδρομική ισχύ της ακυρωτικής απόφασης, δεν αποκλείεται η αναζήτηση των καταβληθέντων παρανόμως ποσών παρότι ο φόρος έχει μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή. Βέβαιο πάντως είναι ότι σε κάθε περίπτωση τυχόν ποσά που θα έχουν καταβληθεί από τις 03.09.2018 θα πρέπει εν τέλει να επιστραφούν ή να συμψηφιστούν. Θα σάς κρατήσουμε, φυσικά, ενήμερους για όλες τις εξελίξεις».

«Δεν πρόκειται για άρση της νομολογίας»

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωση, μέσω της οποίας διευκρινίζει πως η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου δεν αφορά την επιβολή ή μη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί αλλά τον τρόπο προσδιορισμού του, εξέδωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Χαρακτηρίζει την εν λόγω απόφαση από το ΣτΕ «ως ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί» που όμως δεν πρόκειται για την άρση της νομολογίας, όπως άφηνε να εννοηθεί ο Συνδέσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ' αριθ.1734 απόφασή του που εξέδωσε στις 3/9 ακύρωσε την αντίστοιχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, που καθορίζει τους όρους, τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί, πλέον, να εισπράξει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, καθώς η ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, «καθορίζει βασικές έννοιες για την επιβολή του ΕΦΚ, όπως οι ορισμοί των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, τον χρόνο επιβολής, την παρακολούθηση σε καθεστώς αναστολής ή φορολογικής αποθήκης, τις φύρες κ.ά.».

Παράλληλα, η ΚΕΟΣΟΕ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις σχετικές διευκρινίσεις προς τα οινοποιεία, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρερμηνείες της απόφασης.

Τέλος, η ΚΕΟΣΟΕ υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία, κυρίως των νησιών του Αιγαίου». «Μετά την εξέλιξη αυτή καλούμε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο από έναν φόρο που μόνο έσοδα στέρησε από το ελληνικό Δημόσιο, δημιούργησε όμως, παράλληλα, νοοτροπίες που δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος» προσθέτει.