Τι θα γίνει στο πρώτο Eurogroup της «μεταμνημονιακής εποπτείας»

Τι θα γίνει στο πρώτο Eurogroup της «μεταμνημονιακής εποπτείας»

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν με πιο χαλαρή μορφή αλλά και με απαιτήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019

Ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία επικρατεί - έστω φαινομενικά - για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, ύστερα και από την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από «Β» σε «ΒΒ-» από τον Fitch.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η αποδέσμευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, προκάλεσε ικανοποίηση και αισιοδοξία για την ημερομηνία - ορόσημο (περισσότερο συμβολικό) της 21ης Αυγούστου, που η χώρα θα είναι «εκεί έξω» μόνη της.

Ωτσόσο, η 21η Αυγούστου δεν είναι το τέλος παρά η πρώτη μέρα της επόμενης – και ίσως πιο κρίσιμης- φάσης για την Ελλάδα.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της Αθήνας και των θεσμών έχει ήδη καθοριστεί για τις 30 Αυγούστου, που θα γίνει το επόμενο Euroworking Group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Το EWG και το Eurogroup θα είναι τα πρώτα που θα γίνουν στην πολυσυζητημένη εποχή της «μεταμνημονιακής εποπτείας».

Ήδη ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μαζί με την δόση έστειλε και μήνυμα προς την Ελλάδα ότι πρέπει να δείξει ότι δεν θα υποχωρήσει, ούτε θα ακυρώσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει όλο αυτό το διάστημα.

Το μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ που έχει ως διαθέσιμο η Αθήνα είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για να μην γίνει η έξοδος στις αγορές με όρους ελεύθερης πτώσης αλλά δεν είναι επ’ αόριστον.

Εξάλλου οι θεσμοί θα επιστρέψουν, με πιο χαλαρή – συμβουλευτική μορφή αλλά σίγουρα όχι χωρίς απαιτήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019, που θα καταρτιστεί το Σεπτέμβριο και θα έρθει στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Το προσχέδιο αυτό θα καθορίσει και τη στάση των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα αλλά και το αίτημά της σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αναβολή για μετά την έξοδο παίρνει και το πακέτο παροχών των 750 εκατ. ευρώ που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το 2019. Πρόκειται για το «δημοσιονομικό περιθώριο» που αφήνουν τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό.

Το πακέτο πρόκειται να ανακοινωθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου και είναι πιθανόν να αποτελεί και μια πρώτη προετοιμασία του εδάφους αφού το 2019 είναι έτος εκλογών.