Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Fitch

Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Fitch

Η χώρα μας ανέβηκε δύο βαθμίδες από «Β» σε «ΒΒ-» - «Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι η Ελλάδα είναι πλήρως χρηματοδοτημένη έως το 2022» αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο κλίμακες από «Β» σε «ΒΒ-» προχώρησε απόψε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Όπως αναφέρει, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται σταθερές.

«Η ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ανοίγει το δρόμο για μία επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα του ESM στις 20 Αυγούστου 2018. Τα μέτρα που συνοδεύονται για το χρέος βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης. Ο Fitch εκτιμά πως η βιωσιμότητα του χρέους ενισχύεται από τα ιστορικά πρωτογενή υπερπλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης, την πρόβλεψή μας για διατήρηση της αύξησης του ΑΕΠ, τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί να τεθούν σε ισχύ έως το 2020 και σε κάποιο βαθμό από τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους. Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουνίου είναι σημαντικά» αναφέρει στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Η Ελλάδα, τονίζει, θα βγει από το πρόγραμμα με ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 24,1 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με το Eurogroup, το «μαξιλάρι» αυτό είναι ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για 22 μήνες, έως τα μέσα του 2020. «Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρως χρηματοδοτημένη έως το 2022» και να διασφαλιστεί, όπως αναφέρει, έναντι οποιωνδήποτε χρηματοδοτικών κινδύνων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Fitch, τα δημόσια οικονομικά θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Το 2017, η Ελλάδα, αναφέρει, παρουσίασε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 0,8% του ΑΕΠ από 0,6% που ήταν το 2016 και το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε στο 4% του ΑΕΠ. «Πρόκειται για μία σημαντική δημοσιονομική επίδοση. Είχαμε προβλέψει για το 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ, υψηλότερο από τον στόχο του προγράμματος του ESM που ήταν 1,75% του ΑΕΠ, χάρη στα υψηλότερα έσοδα και την περικοπή των δαπανών. Προβλέπουμε ότι η δημοσιονομική απόδοση θα παραμείνει ισχυρή και κατά την μετα-προγραμματική περίοδο. Προβλέπουμε συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσον όρο 2,7% του ΑΕΠ για την περίοδο 2018 – 2030. Εάν η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφωθεί στο 3,4%, τότε το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα περιοριστεί στο 123,3% του ΑΕΠ έως το 2030 από 182,7% το 2018. Εκτιμούμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν ελαφρώς κάτω του 3,5% του ΑΕΠ (είναι ο επίσημος στόχος του ESM μέχρι το 2022) έως το 2023 και θα πέσουν κάτω του 3% από το 2024».

Στην έκθεσή του ο Fitch υποστηρίζει πως το εγχώριο πολιτικό περιβάλλον έχει γίνει περισσότερο σταθερό και η σχέση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έχει βελτιωθεί σημαντικά, περιορίζοντας τον κίνδυνο για αναστροφή των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί υπό την «ομπρέλα» του ESM. Μολαταύτα, οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί στο μέλλον, τονίζει ο Fitch, οι δημοσιονομικοί στόχοι να χαλαρώσουν, καθώς ο διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της συνεχίζεται.

Σχετικά Tags
Fitch