Η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως… ο Αλλάχ δεν βάλει το χέρι του και πέσει η Τουρκία

Η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως… ο Αλλάχ δεν βάλει το χέρι του και πέσει η Τουρκία

Το ντόμινο που φοβάται η ΕΚΤ από την κρίση στην τουρκική οικονομία - Τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική οικονομία και οι Τούρκοι δανειολήπτες οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Ρίγη άγχους στις ευρωπαϊκές αγορές από την κρίση της τουρκικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κρίση στην Τουρκία στην Ευρωζώνη και το τραπεζικό σύστημα στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Και παρά την διαβεβαίωση του Ερντογάν ότι ο… Αλλάχ θα βάλει το χέρι του, ο Μάριο Ντράγκι και το συμβούλιο τραπεζιτών της ΕΚΤ, ανησυχούν ιδιαίτερα για τα ανοίγματα που έχουν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες στην τουρκική χρηματοπιστωτική αγορά.

Όπως αναφέρουν οι FT, η κατρακύλα της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει στην Τουρκία. Οι επιπτώσεις για την ισπανική BBVA, την ιταλική UniCredit και τη γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, λόγω της έκθεσής τους στην τουρκική οικονομία, γράφουν οι FT.

Επιπλέον, η ΕΚΤ φοβάται πως οι Τούρκοι δανειολήπτες μπορεί να μην είναι προετοιμασμένοι για μια τόσο μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός τους και να σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια που έχουν Τούρκοι σε ξένο νόμισμα είναι περίπου το 40% των συνολικών assets του τουρκικού τραπεζικού τομέα. Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), δείχνουν ότι τα δάνεια Τούρκων δανειοληπτών σε ισπανικές τράπεζες ανέρχονται σε 83,3 δισ. δολάρια, σε γαλλικές 38,4 δισ. δολάρια και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές.

Το κόστος ασφάλισης κινδύνων που συνεπάγεται η έκθεση σε τουρκικό χρέος ανήλθε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2009. Τα πενταετή CDS της Τουρκίας ανήλθαν στις 379 μονάδες βάσης, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Δεν είναι, όμως, μόνον το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βρίσκεται αντιμέτωπο με επιπτώσεις ντόμινο από την κρίση στην Τουρκία.

Η χώρα είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ευρωζώνης και μια σημαντική μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών θα μπορούσε να φέρει τις ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμέτωπες με μια νέα κρίση και αδυναμία ρυθμών ανάπτυξης.

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό είναι σήμερα η τουρκική λίρα καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για κατάρρευση της οικονομίας υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων και των κινήσεων του Ερντογάν. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε προς στιγμήν να κάνει «βουτιά» 12% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να σπάει το φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο. Στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν στο 5%, με την ισοτιμία στις 5,82 λίρες ανά δολάριο.

Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35% από τις αρχές του έτους.