ΔΝΤ για Τουρκία: Δεν έχουμε δεχθεί κανένα αίτημα για βοήθεια

ΔΝΤ για Τουρκία: Δεν έχουμε δεχθεί κανένα αίτημα για βοήθεια

Η ανακοίνωση του Ταμείου μετά την έντονη φημολογία και τη πιθανή υιοθέτηση capital controls

Απάντηση στις έντονες φήμες περί υπαγωγής της Τουρκίας σε πρόγραμμα διάσωσης ή επιβολής capital controls, λόγω της ραγδαίας αποδυνάμωσης της τουρκικής λίρας έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times σχολιάζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, ενώ δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Άγκυρα βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο του ΔΝΤ και της εισαγωγής κεφαλαιακών ελέγχων.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του προς το Bloomberg, το ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως «δεν έχει λάβει καμία ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι εξετάζουν ένα αίτημα για χρηματοπιστωτική βοήθεια».

Όπως αναφέρει η Hurriyet, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την Τουρκία το Ταμείο καλούσε τις τουρκικές αρχές να υλοποιήσουν πιο «σφιχτές» δημοσιονομικές πολιτικές και να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες.

Η σχέση της Τουρκίας με το ΔΝΤ

Η Τουρκία αναγκάστηκε να δανειοδοτηθεί από το ΔΝΤ το Μάρτιο του 2001 με το ποσό των 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να αμβλυνθεί η μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε.

Το 2001, το ΔΝΤ πραγματοποιούσε ακόμη μια επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία έμελλε να κρατήσει επτά χρόνια. Την περίοδο από το 1998 ως το 2008 η Τουρκία αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου, αντλώντας συνολικά ποσά της τάξεως των 47 δισ. δολαρίων.