Οι Αμερικανοί έχουν δολάρια αλλά εμείς τον Αλλάχ… καθησυχάζει ο Ερντογάν

Οι Αμερικανοί έχουν δολάρια αλλά εμείς τον Αλλάχ… καθησυχάζει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τον λαό του ενώ η τουρκική οικονομία τραντάζεται αλλεπάλληλα

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην περιοχή Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας βρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από όπου καθησύχασε τους Τούρκους – ή προσπάθησε να το κάνει- για τα αλλεπάλληλα τραντάγματα που δέχεται η τουρκική οικονομία και την έχουν φέρει προ των πυλών του ΔΝΤ.

Στο λόγο του, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να αγνοήσουν τις επιθέσεις που δέχεται η Τουρκία. Μάλιστα είπε ότι αν οι άλλοι (Αμερικανοί) έχουν δολάρια, η Τουρκία έχει «τον κόσμο της και τον Θεό της».

Ζήτησε, μάλιστα, από τους πολίτες να έχουν  υπομονή αλλά και να δουλέψουν περισσότερο. «Θα δουλέψουμε πολύ και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο σύγχρονη, και τις 81 επαρχίες μας, Θεού θέλοντος. Απλώς να ξέρετε ότι είμαστε καλύτεροι από χθες και αύριο θα είμαστε καλύτεροι από ό,τι είμαστε σήμερα» είπε.

Μιλώντας για την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, ο Ερντογάν σχολίασε ότι «υπάρχουν διάφορες εκστρατείες. Μην σας απασχολούν αυτές. Και μην ξεχνάτε ότι εάν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τους ανθρώπους μας και το Θεό».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τους πολίτες «να μην έχουν καμία ανησυχία» εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν.

Νωρίς σήμερα Παρασκευή η ισοτιμία τουρκικής λίρας-δολαρίου κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 10%, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών μετά την επιστροφή μιας τουρκικής αντιπροσωπείας από συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον χθες Πέμπτη χωρίς να προκύψει κάποια λύση για τη συνεχιζόμενη κρίση.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...