Ανοδικά οι αγορές – Αυξημένο ενδιαφέρον για ευρώ, πετρέλαιο και μετοχές

Ανοδικά οι αγορές – Αυξημένο ενδιαφέρον για ευρώ, πετρέλαιο και μετοχές

Ανακάμπτει και η τουρκική λίρα

Μπορεί ο εμπορικός πόλεμος να μη φαίνεται προς το παρόν να οδηγείται σε αποκλιμάκωση, εντούτοις το χρηματιστήριο της Κίνας άγγιξε σήμερα τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, συμπαρασύροντας στην άνοδό του και την Ευρώπη. Η είδηση ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες με στόχο την τόνωση της οικονομίας ώθησε κατά 2,7% υψηλότερα την τιμή των μετοχών. Σύμφωνα, δε, με χρηματιστηριακούς κύκλους, η ανοδική κούρσα θα συνεχιστεί και στη Wall Street, η οποία ήδη κατευθύνεται προς υψηλά έξι μηνών. Αυξημένο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον και για το ευρώ που ανέκαμψε από τα χαμηλά έξι εβδομάδων, ενώ και το πετρέλαιο κινείται ανοδικά, λαμβάνοντας ώθηση από τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent για συμβόλαια Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 1,5% και φθάνει στα 74,80 δολάρια το βαρέλι. Στην Ευρώπη, το κλίμα είναι θετικό, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη γερμανική οικονομία. Η θετική απόδοση της UniCredit, μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, ανεβάζει όχι μόνο τους τραπεζικούς τίτλους, αλλά τις μετοχές στο σύνολό τους. Όσο για το ευρώ ενισχύεται σε 1,16 δολάρια, ενώ η στερλίνα δέχεται ισχυρές «πιέσεις», καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η Βρετανία δεν θα καταφέρει να προχωρήσει σε συμφωνία με την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit.

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία η λίρα προσπαθεί να ανακάμψει, μετά τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 10 ετών που κατέγραψε χθες. Σήμερα ενισχύεται κατά περίπου 2%.