Ολονύχτιο πόκερ μετά την εμπλοκή για το χρέος στο Eurogroup

Ολονύχτιο πόκερ μετά την εμπλοκή για το χρέος στο Eurogroup

Συνάντηση Τσακαλώτου με Σολτς και Λεμέρ, για το ύψος της δόσης και την επιμήκυνση των δανείων του EFSF

Παρά τις απογευματικές αισιόδοξες δηλώσεις όλων των αξιωματούχων που προσέρχονταν στη Σύνοδο, τελικά σημειώθηκε εμπλοκή στο εν εξελίξει Eurogroup αναφορικά με τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά στις 20.00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, το πρόβλημα εντοπίζεται στην επιμήκυνση των δανείων του EFSF και το ύψος της δόσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Eurogroup, η προτεινόμενη επιμήκυνση ήταν για 10 - 15 χρόνια, κάτι που ήταν δύσκολο να δεχθεί η Γερμανία.

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμμετέχει σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Ολαφ Σολτς και Μπρούνο Λεμέρ, με άξονες τα δύο συγκεκριμένα θέματα -  το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της συνεδρίασης στο Eurogroup, αρνήθηκε να απαντήσει για την πορεία της συνεδρίασης.

«Μη με ρωτάτε για την Ελλάδα», ανέφερε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ελένη Βαρβιτσιώτη, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και «δεν θα απαντήσω»

Το Eurogroup θα συζητήσει τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας και θα επιστρέψει στα επίμαχα ζητήματα μετά την ολοκλήρωση άλλων ζητημάτων.

Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

* Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

* Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.

* Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

* Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.