Σεντένο: Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία για την Ελλάδα

Σεντένο: Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία για την Ελλάδα

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν προσερχόμενοι στη Σύνοδο ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ESM και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

«Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα αρωγής. «Η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει έναν νέο σταθμό για την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο Σεντένο, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν προσερχόμενοι στη Σύνοδο ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ESM, Ρέγκλινγκ και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ με τον Γάλλο ομόλογό του.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς και το μεταμνημονιακό πλαίσιο για την Ελλάδα. Με βάση την ατζέντα, το Eurogroup θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7.30 ώρα Ελλάδας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ecofin. Ουδείς γνωρίζει επί του παρόντος εάν οι δύο συνεδριάσεις θα γίνουν χωρίς ενδιάμεσο διάλειμμα, πόσο μάλλον εάν καθυστερήσει η συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα».

Πρόσφατα μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προϊδέασε για μια μακρά συνεδρίαση. Όλοι, πάντως περιμένουν να βγει «λευκός καπνός». Άλλωστε, πριν το Eurogroup θα συνέλθει το Euro Working Group, το οποίο αναμένεται να εισηγηθεί θετικά.

Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

* Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

* Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.

To Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσής του, από αυτά που είχε διευκρινίσει πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Luxemburg Times.

* Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Διαβάστε σχετικά: Ρέγκλινγκ: Θα μας χρωστάτε για τα επόμενα 41 χρόνια

* Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.