Τα χαρτιά που παραμένουν κλειστά για το ελληνικό ζήτημα μετά το Eurogroup στη Σόφια

Τα χαρτιά που παραμένουν κλειστά για το ελληνικό ζήτημα μετά το Eurogroup στη Σόφια

Εποπτεία – αγνώστου μέχρι στιγμής βαθμού- και μετά την έξοδο του Αυγούστου αλλά και ελληνικό χρέος παραμένουν ανοικτά λιγότερο με 2 συνεδριάσεις για το ορόσημο της 21ης Ιουνίου

Μπορεί όλες οι πλευρές να διατηρούν την 21η Ιουνίου ως ορόσημο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και την πολυσυζητημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα όμως, μόλις 2 συνεδριάσεις Eurogroup (τακτικές) πριν από την κρίσιμη μέρα τα χαρτιά που παραμένουν κλειστά για το ελληνικό ζήτημα είναι πολλά.

Βέβαια θεωρείται πλέον η εποπτεία από τους θεσμούς ακόμη και αν οριστικοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Αύγουστο. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξάλλου το ανακοίνωσε σαφώς χθες. Πριν από λίγες μέρες ο Οικονομικός Επίτροπος της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, είχε κάνει λόγο για εποπτεία απορρίπτοντας όμως τα περί «κρυφού προγράμματος».

Ο βαθμός και η μορφή αυτής της εποπτείας παραμένουν βεβαίως άγνωστες... μεταβλητές.

Το Eurogroup στη Σόφια, όπως αναμενόταν, δεν κατέληξε σε καμία απόφαση για τους ακριβείς χειρισμούς μετά τη λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος το καλοκαίρι αλλά ούτε και για το δεύτερο και ίσως μείζον ζήτημα, αυτό του ελληνικού χρέους.

Το θέμα του ελληνικού χρέους δεν μπήκε καθόλου στο τραπέζι του Eurogroup της Σόφιας, παρ' ότι αυτό ήταν προγραμματισμένο να γίνει.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας προκειμένου να υπογράψει τα τολμηρά και αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις του ΔΝΤ πριν από την προτεινόμενη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης.

Όμως, ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε, Όλαφ Σολτς, παρέμεινε στη γραμμή του προκατόχου του ενώ κράτησε κλειστά χαρτιά, όπως λέει και η γερμανική Deutsche Welle, για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα και τις προθέσεις της Γερμανίας.

«Πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Έχουμε μόνο λίγες ημέρες και εβδομάδες στη διάθεσή μας, και γι' αυτό είναι ορθό και σημαντικό να συζητήσουμε με πολλούς σε προσωπικό επίπεδο. Αξιοποιώ λοιπόν την ευκαιρία όχι απλά για να συμμετάσχω στη συνάντηση του Eurogroup, αλλά και για πολλές διμερείς συνομιλίες ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε που μπορεί να επιτευχθεί από κοινού μια καλή λύση», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD από τη Σόφια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε στο Eurogroup το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας, περιγράφοντας συνοπτικά τους στόχους και τις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για τα βασικά θέματα που αφορούν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πληροφορήθηκαν επίσης και για τα τεχνικά σημεία που έχουν επιτευχθεί έως τώρα σχετικά με τον μηχανισμό αναπτυξιακής προσαρμογής, ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Συζήτησαν επίσης και την πιθανή μορφή που θα μπορούσε να λάβει το μεταμνημονιακό πλαίσιο για τη χώρα».