Ποδήλατα για όλες τις ανάγκες και όλα τα βαλάντια

Ποδήλατα για κάθε ανάγκη σχεδιάζονται και είναι έτοιμα να διατεθούν στην αγορά. Είτε θέλετε να γυμνάσετε εντατικά σημεία του σώματος που μένουν αγύμναστα με το παραδοσιακό ποδήλατο, είτε χρειάζεστε έναν σύμμαχο για να μοιραστείτε την προσπάθεια και να τον αφήσετε να κάνει τη δουλειά, υπάρχουν όλα στην αγορά.
 
Το «Χαφμπάικ» είναι ένα τρίκυκλο, που κατασκευάζεται στη Βουλγαρία, σχεδιασμένο έτσι ώστε ο αναβάτης να στέκεται όρθιος ενώ κάνει πετάλι. 
Είναι ένα μινιμαλιστικό όχημα με μια υπερμεγέθη μπροστινή ρόδα και δύο μικρές πίσω. Ο βασικός σκοπός του είναι να επιτρέπει στους φανατικούς της άθλησης να γυμνάσουν εκείνα τα σημεία του σώματος που συνήθως δεν γυμνάζονται με το παραδοσιακό ποδήλατο. Με μια κλασική διάταξη, πεταλιού, στο Χαφμπάικ κινείται ο μπροστινός τροχός ενώ οι πίσω περιστρέφονται επιτρέποντας στον αναβάτη να οδηγεί και να ελίσσεται γέρνοντας το σώμα του προς την κατεύθυνση που θέλει να πάει.
 
«Η ιδέα μου άρεσε πάρα πολύ αλλά μας πήρε πολλά χρόνια συζητήσεων ενώ χρειάστηκαν πολλές βελτιώσεις για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήσαμε πολλά πρωτότυπα για να δούμε πώς η ιδέα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα 
λειτουργικό μοντέλο,» εξηγεί ο συν-δημιουργός του “Halfbike” Μάρτιν Ανγκέλοφ.
 
Το τρίκυκλο αποτελείται από έναν σκελετό από αλουμίνιο ενώ το σύστημα διεύθυνσης είναι φτιαγμένο από κόντρα πλακέ. Ζυγίζει μόλις 7 κιλά και 700 γραμμάρια. Ο ανορθόδοξος σχεδιασμός του και η απουσία καθίσματος υποχρεώνουν τον αναβάτη να γυμνάζει συνεχώς τους μηριαίους και γλουτιαίους μύες ώστε να διατηρηθεί σε όρθια θέση και να μην πέσει. Δεν είναι και τόσο εύκολο όσο φαίνεται.
 
Στη Λιθουανία το euronews μαθαίνει για ακόμη έναν ασυνήθιστο τρόπο για να κάνει κανείς ποδήλατο. Πρόκειται για τη συσκευή Ρούμπυ που προσφέρει την απόλυτη εμπειρία ποδηλασίας χωρίς να χρειάζεται καμία προσπάθεια. Είναι μια ελαφριά, ηλεκτρονική συσκευή που προσαρμόζεται σε κάθε είδος ποδηλάτου σε λιγότερο από ένα λεπτό.
 
Μόλις προσαρμοστεί και τεθεί σε λειτουργία, ο αναβάτης μπορεί να πάρει τα πόδια του από τα πετάλια και να αφήσει τη συσκευή να αναλάβει τη δουλειά.
 
«Η Ρούμπυ είναι μοναδική καθώς δίνει ενέργεια κατευθείαν στους τροχούς. Δεν χρησιμοποιούνται αλυσίδες, δίσκοι, ζώνες, γρανάζια ή άλλα εργαλεία,» εξηγεί ένας χρήστης της νέας συσκευής υποβοήθησης.
 
Η συσκευή ζυγίζει 6,5 κιλά, φτάνει την ταχύτητα των 25 χλμ/ώρα, η τιμή της όμως είναι αρκετά υψηλή: αγγίζει τα 900 ευρώ.
 
Πηγή: Εuronews