Τζανακόπουλος: Οι τράπεζες να φερθούν στον Πήγασο όπως και στον ΔΟΛ

Τζανακόπουλος: Οι τράπεζες να φερθούν στον Πήγασο όπως και στον ΔΟΛ

Μήνυμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Μήνυμα στις τράπεζες, από τις οποίες περιμένει να επιδείξουν σύνεση και σωφροσύνη και ότι δεν θα χειριστούν την περίπτωση του Πήγασου με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που ίσχυσε με τον ΔΟΛ, έστειλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε πως σήμερα εξελίσσεται ένας ανηλεής επιχειρηματικός πόλεμος για την αλλαγή των συσχετισμών στον χώρο του Τύπου, που δυστυχώς γίνεται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε όμως και στον ρόλο που διαδραμάτισε η ΝΔ όταν δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση διακομματικής συνεννόησης για μια οριζόντια λύση απέναντι στην κρίση των επιχειρήσεων στον χώρο του Τύπου, με συνέπεια σήμερα τον πρώτο λόγο να έχουν οι τράπεζες που τα προηγούμενα χρόνια ενέκριναν τα «θαλασσοδάνεια», αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μέλλον των εργαζομένων στον Πήγασο και το Έθνος συζητήθηκε με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο κ. Λοβέρδος, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, δήλωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη όπως είχε πράξει και στην περίπτωση του ΔΟΛ, είναι πρόθυμη να συμβάλει εποικοδομητικά αν η κυβέρνηση θέλει συνεννόηση. «Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει η κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο άσκησης πίεσης, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πληρωθούν κάποια χρήματα από το οφειλόμενα, διότι είναι επί μήνες απλήρωτο, για να σταθεί στην πράξη το ενδεχόμενο να γίνει μια πώληση της εταιρείας, ενώ αυτή βρίσκεται εν λειτουργία», καθώς άλλη αξία έχει ο τίτλος μιας εφημερίδας αν βρίσκεται σε λειτουργία και άλλη αξία αν δεν κυκλοφορεί, υποστήριξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Οι δυσμενείς εξελίξεις στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποτελούν το σύμπτωμα μιας χρονίζουσας κρίσης στον ελληνικό Τύπο. Η κρίση αυτή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «το έδαφος στο οποίο κινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρήσεις του Τύπου, ήταν ένα έδαφος δανειοδοτήσεων με μειωμένες εξασφαλίσεις και χωρίς να προκύπτει η δυνατότητά τους να αποπληρώνουν τα δάνεια που έπαιρναν». Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμη ότι η δεκαετής κρίση έχει πλήξει κυρίαρχα τον ελληνικό Τύπο και πρόσθεσε πως αιτία για τη δημιουργία αυτού του εδάφους είναι και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στους όρους της ενημέρωσης.

«Ξέρετε καλά ότι σε αυτό το φόντο διεξάγεται σήμερα επιχειρηματικός πόλεμος ανηλεής, για αλλαγές των συσχετισμών στο εσωτερικό του ελληνικού Τύπου και πολλές φορές στις πλάτες των εργαζόμενων» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «ο πόλεμος -ο οποίος διεξάγεται και στον οποίο συμμετέχουν επιχειρηματικά συμφέροντα, τράπεζες και πολιτικές δυνάμεις- έχει ισοπεδώσει παραδόσεις, έχει ισοπεδώσει πολιτικές καταγωγές, ιδεολογικές ταυτίσεις και όλα αυτά στον βωμό μιας σκληρής πολεμικής, η οποία διεξάγεται κατά κύριο σε βάρος της κυβέρνησης».

«Η κατάσταση στον Πήγασο και στο Έθνος αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο σε αυτή την επιχείρηση αναδιάρθρωσης η οποία συντελείται στα ΜΜΕ και προηγήθηκαν πολλά επεισόδια με ποιο πρόσφατο την κατάρρευση του ΔΟΛ, ο οποίος βεβαίως οδηγήθηκε σε μια διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία με τα γνωστά αποτελέσματα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ απαντώντας στο ερώτημα του Ανδρέα Λοβέρδου αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός, πριν από λίγους μήνες, είχε προτείνει σε όλα τα κόμματα να συμμετέχουν σε μια διακομματική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα όριζε τους τρόπους διαχείρισης της σοβούσας κρίσης στον ελληνικό Τύπο. Τότε η κ. Γεννηματά, αν και η αντίδραση της ήταν καθυστερημένη, προς τιμήν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε συμφωνήσει σε αυτή την πρωτοβουλία και είχε πει ότι είναι διατεθειμένη να δουλέψει μαζί με την κυβέρνηση, ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Όμως από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης του ΔΟΛ και έχουμε οδηγηθεί σε εξελίξεις και στον ΠΗΓΑΣΟ και στο ΕΘΝΟΣ οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες των Τραπεζών».

«Αναμένουμε από τις τράπεζες, που είναι και οι κύριοι πιστωτές των επιχειρήσεων αυτών, να πράξουν το δέον, ώστε να μην θεωρηθεί από κανέναν ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση σε σχέση με τη διαχείριση των δανείων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από ότι έγινε με την προηγούμενη περίπτωση του ΔΟΛ» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θυμίζοντας, στο σημείο αυτό, ότι οι θεσμικές δυνατότητες της κυβέρνησης είναι πλέον περιορισμένες, διότι οι τράπεζες λειτουργούν με τους δικούς τους όρους στο νομικό πλαίσιο που έχει τεθεί. «Θεωρώ όμως ότι τράπεζες θα έχουν τη σύνεση και τη σωφροσύνη να μη διαχειριστούν με διαφορετικό τρόπο όμοιες καταστάσεις» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα στον Τύπου σχετίζεται και με την κρίση και με τις τράπεζες. «Ο τραπεζικός κλοιός είναι πλέον ασφυκτικός και η κυβέρνηση έχει ευθύνη γι’ αυτό, διότι έχει προκαλέσει μια κατάσταση που όλη η Ελλάδα και ο τραπεζικός τομέας, είναι υπόδικοι. Κάθε μέρα δικάζονται» υποστήριξε και τόνισε ότι «οι υπάλληλοι των τραπεζών, όση διακριτική ευχέρεια και αν είχαν, σκέπτονται πλέον τον εαυτό τους και φοβούνται να δώσουν λύση που σήμερα θα βοηθήσει τους εργαζόμενους του Έθνους και του Πήγασου μήπως αύριο βρεθούν υπόδικοι».

Λοβέρδος: Εδώ δεν ήρθα να αντιδικήσουμε

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε στο κοινοπρακτικό δάνειο στην επιχείρηση το 2016, για να σημειώσει: «Εδώ όμως δεν ήρθα να αντιδικήσουμε. Το ερώτημά μου είναι συγκεκριμένο. Έχετε κατά νου να φέρετε μια νομοθετική πρωτοβουλία;». Ο βουλευτής υποστήριξε πως αυτό που ξεκίνησε η κυβέρνηση με τις τέσσερις άδειες, το συνεχίζει σήμερα με άλλο τρόπο, «με πιέσεις, ακόμη και με εκβιασμούς, όπως μαθαίνουμε στην περίπτωση του ΔΟΛ πριν από το άνοιγμα των προσφορών». Ειδικά για το περιθώριο της νομοθετικής παρέμβασης, είπε πως αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι «εδώ», διαφορετικά πρέπει να πιεστεί η εργοδοσία να καταβάλει κάποια από τα δεδουλευμένα, ώστε, όποια και αν είναι η εξέλιξη, να γίνει διαχείριση της επιχείρησης εν λειτουργία.

Ο Δ. Τζανανακόπουλος σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου, υπενθύμισε πως είναι καταγεγραμμένη η άποψη στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο δανειοδότησης των ΜΜΕ, ότι δηλαδή «επί μια 15ετία, η λογική των θαλασσοδανείων, των δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, έφτιαξαν το έδαφος της σημερινής κατάστασης και άρα είναι άδικη η θεωρία πως η κρίση στον Τύπο εκκίνησε από το 2015 και μετά».

Σε ό,τι αφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία, ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι με τον νόμο, η εκκαθάριση εν λειτουργία αποτελεί πρωτοβουλία των πιστωτών, ξεκινάει με αίτηση του 40% των πιστωτών που από και μετά θα πρέπει να καθορίσουν τις διαδικασίες για εκκαθάριση εν λειτουργία. «Αυτό έγινε στον ΔΟΛ για έναν παραπάνω λόγο. Διότι η ιδιοκτησία αρνούνταν για πάρα πολύ καιρό να βάλει το χέρι στη τσέπη, να εξυπηρετήσει δάνεια, να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου και να δημιουργήσει όρους βιωσιμότητας για την επιχείρηση» ανέφερε, ενώ για την περίπτωση Πήγασου-Έθνους, επανέλαβε: «Αναμένουμε από τις τράπεζες, που έχουν και τον πρώτο λόγο σε αυτή τη διαδικασία, την εκκαθάριση εν λειτουργία, να διαχειριστούν την περίπτωση του Έθνους και του Πήγασου με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση του ΔΟΛ».

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ, οι επιχειρήσεις του Τύπου και ειδικά αυτές με προβλήματα βιωσιμότητας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Μόνο για Τηλέτυπο, Πήγασο και ΔΟΛ, από το 2015 έως και σήμερα έγιναν οκτώ έλεγχοι, επιβλήθηκαν οκτώ πρόστιμα, πέντε μηνύσεις για δεδουλευμένα, επτά εργατικές διαφορές και σε εξέλιξη βρίσκονται μια εργατική διαφορά και ένας έλεγχος. «Επομένως, από τη δική μας πλευρά και με δεδομένη την αποδυνάμωσης των συνδικαλιστικών φορέων λόγω διαφόρων εξελίξεων στην αγορά εργασίας, η μοναδική προστασία γίνεται από τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου. Πιστέψτε με εξαντλούμε την αυστηρότητά μας σε αντίθεση με όσα γίνονταν στο παρελθόν και εξαντλούμε όποιο θεσμικό και νομικό εργαλείο για τις αποπληρωμές οφειλομένων» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Αναφερθήκατε στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και είχαμε ανταποκριθεί. Αλλά υπήρξε άρνηση στη συνέχεια από τη δική σας πλευρά. Τώρα επαναλάβαμε την πρόταση και είναι στο τραπέζι. Υπάρχει ακέραιη η πρόταση της Γεννηματά και για τον Πήγασο. Τοποθετηθείτε ανοιχτά» σχολίασε ο Α. Λοβέρδος για διακομματική συνεννόηση.

«Σας είπα είναι προς τιμήν της κυρίας Γεννηματά. Αλλά για ένα θέμα τόσο λεπτό, όπως η διαχείριση μιας ή πολλών εταιρειών με προβλήματα βιωσιμότητας, απαιτείται απόλυτη καθαρότητα, απόλυτη διαφάνεια και όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεγέθους συναίνεση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Γνωρίζετε καλά, ότι η ΝΔ τορπίλισε εκείνη τη διαδικασία. Για τους δικούς της λόγους που οφείλει κάποτε να εξηγήσει. Δηλαδή, δεν αποδέχθηκε μια διακομματική συναίνεση για να μπορέσουμε να καταθέσουμε μια συγκεκριμένη τροπολογία-πρόταση που θα αντιμετώπιζε οριζόντια και σφαιρικά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Και έχει δώσει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή για μια άναρχη εξέλιξη των οικονομικών διαφόρων επιχειρήσεων και έχει οδηγηθεί η κατάσταση τον πρώτο λόγο να έχουν οι τράπεζες. Εκτιμώ το γεγονός ότι επαναφέρετε την πρόταση, νομίζω όμως ότι πλέον είναι σειρά της ΝΔ να πάρει συγκεκριμένη θέση και εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση, βεβαίως να προχωρήσουμε» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...