«Αυτά που λέει ο Light είναι για τα σκουπίδια. Αυτό που κάνει δεν είναι τέχνη, είναι βαρβαρότητα και μάλιστα στη χειρότερη μορφή της» είπε ο Νίκος Συρίγος
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις στο «Χαμογέλα και Πάλι!» με αφορμή το τραγούδι του Light με το οποίο ο γνωστός τράπερ χλευάζει τα ΑμεΑ.
O Δημήτρης Παπανικολάου, ως άτομο που έχει διαγνωστεί με αυτισμό, μίλησε στην εκπομπή.
«Η συγγνώμη δεν πρέπει να έρχεται 24 ώρες μετά για να μειώσουμε το κόστος. Η συγγνώμη όταν την λέμε, την λέμε να νιώσουμε καλά εμείς και όχι για να νιώσουν καλά οι άλλοι. Δεν μιλάμε για λογοκρισία εδώ, αλλά για ρητορική μίσους. Υπάρχει κάποια προστασία πριν βγει αυτό και καμφθεί αυτή η ζημία; Γιατί χιλιάδες πιτσιρίκια λένε στα σχολεία, "είσαι ΑμεΑ", "είσαι αυτιστικός", "είσαι ανάπηρος". Αν βάλεις ανθρώπους με αναπηρία και κάνουν τέχνη, όλοι αυτοί που βγαίνουν τώρα θα κρυφτούν, δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο σε ικανότητα αυτά τα άτομα και δεν έχουν καμία τύχη δίπλα τους. Αλλά σήμερα δεν θα προβάλλουμε τις ικανότητες. Θα το αποδείξω σε λίγους μήνες όταν θα βγουν στην τέχνη άνθρωποι με αναπηρία και φάρος θα είναι η κόρη μου, Άρια».
«Όλα αυτά, έχουν επεξεργασία από πίσω. Δεν είναι ένα λάθος της στιγμής, είχε πρόβες κτλ. Είναι ρητορική μίσους που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Όλοι κάνουμε λάθη αλλά δεν φτάνουμε σε συνειδητά λάθη επαναλαμβανόμενα. Αυτό εδώ είναι επαναλαμβανόμενη τακτική. Όποιος τα βάζει με αυτά τα άτομα, τα βάζει ουσιαστικά με τον μελλοντικό εαυτό τους. Γιατί και αν μεγαλώσει κάποιος και χρειαστεί ένα Π, ένα αμαξίδιο, γίνεται ΑμεΑ. Αντί να τους προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους κατηγοριοποιούμε και τους λέμε "καθυστερημένους". Μία προσβολή περιγράφει τον αποστολέα, όχι τον παραλήπτη. Όπου χρειάζεται πολλή αστυνομία σημαίνει ότι "μπάζει" η παιδεία μας. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Από την πλευρά τους, η Σίσσυ Χρηστίδου και ο Νίκος Συρίγος εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο του κομματιού, δηλώνοντας στον τηλεοπτικό αέρα την απογοήτευση και τον θυμό τους απέναντι στον καλλιτέχνη.
Ο Νίκος Συρίγος, εμφανώς φορτισμένος, ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί τέτοιου είδους στίχους "λάθος" αλλά απαράδεκτους, τονίζοντας την ευθύνη που φέρουν οι δημιουργοί: «Δεν υπάρχουν λάθη σε αυτά τα πράγματα για μένα. Οφείλεις να μην κάνεις λάθη. Αυτά που έγραψε ο Light, αυτός ο στίχος δεν πρέπει να γράφεται» σχολίασε.
«Εμένα με σόκαρε πιο πολύ το ότι υπάρχει αυτός ο τρόπος σκέψης… Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για να βάλουμε σε πλαίσια την ελευθερία της τέχνης. Η ελευθερία της τέχνης δε μπορεί να μπαίνει μέσα στα δικαιώματα και στην ψυχή του απέναντι ανθρώπου και να βαφτίζεται αυτό τέχνη και αυτό να μη μπορεί να το ακουμπήσει κανείς, ούτε εισαγγελέας, ούτε να υπάρχουν ευθύνες νομικές, και να περιμένουμε μια συγγνώμη στο instagram.
Για μένα είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό το τραγούδι έχει κυκλοφορήσει, υπάρχει, και ακόμα και αν το αποσύρει θα συνεχίσει να υπάρχει. Το πώς έχει ηχήσει στα αυτιά των ανθρώπων που πλήγωσε ούτε εγώ, ούτε κανένας μπορεί να καταλάβει και να μπει σε αυτή τη θέση…Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση με την τραπ, αλλά εδώ ξεπέρασε κάποιο όριο…» είπε η Σίσσυ Χρηστίδου.
«Κανένας δε σκέφτηκε τα παιδιά που θα τα ακούσουν. Αυτά που λέει ο Light είναι για τα σκουπίδια. Αυτό που κάνει δεν είναι τέχνη, είναι βαρβαρότητα – προσωπική άποψη – και μάλιστα στη χειρότερη μορφή της. Το αν τώρα ζητάει συγγνώμη, που δε ξέρω για ποιούς λόγους το κάνει και αν είναι πραγματική η συγγνώμη του, "αντρική" όπως λέει. Η συγγνώμη δεν έχει φύλο. Πώς γίνεται αυτά τα σκουπίδια να έχουν τόσο απήχηση και να τα τραγουδούν τα παιδιά μας; Πώς είναι δυνατόν αυτά να τα τραγουδούν τα παιδιά μας και να τα θεωρούν και αθώα; Είναι για τα σκουπίδια!…» είπε από τη δική του πλευρά και σε πολύ έντονο ύφος ο Νίκος Συρίγος.