Εργαζόμενοι «Αυγής»: Παραμένουμε απλήρωτοι – Παρά τη δέσμευση Κασσελάκη, δεν μας έχουν δοθεί τα οικονομικά στοιχεία

Εργαζόμενοι «Αυγής»: Παραμένουμε απλήρωτοι – Παρά τη δέσμευση Κασσελάκη, δεν μας έχουν δοθεί τα οικονομικά στοιχεία

Νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 11 Ιουλίου

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι της «Αυγής», δηλώνοντας ότι παραμένουν μέχρι και σήμερα απλήρωτοι, ενώ υπάρχει άρνηση της διασφάλισης για την καταβολή των δεδουλευμένων και των παλαιότερων οφειλών.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «διάτρητη» τη δηλωμένη πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να μην γίνουν απολύσεις καθώς δεν τους έχει παρουσιαστεί συγκεκριμένο σχέδιο διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Καταγγέλλουν, δε, ότι «παρά τη δέσμευση και εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εργαζομένους της εφημερίδας την περασμένη Παρασκευή να δώσει η Διοίκηση στους εκπροσώπους των εργαζομένων όλα τα οικονομικά και λογιστικά στοιχεία της εφημερίδας, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων της «Αυγής»:

«Νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 11 Ιουλίου και συγκέντρωση στην πλατεία Κουμουνδούρου

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 8.7.2024 αποφάσισε τα εξής:

Να προχωρήσουμε σε νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 11 Ιουλίου τη μέρα που συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με μοναδικό θέμα το ζήτημα των μέσων του κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή μας για επαναλαμβανόμενες 24ωρες κινητοποιήσεις

Παρά τη φιλοτεχνημένη εικόνα εργασιακής ειρήνης που διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ, δηλώνουμε ότι παραμένουνε ανικανοποίητοι από τη στάση του ισχυρού μετόχου, καθώς μέχρι σήμερα παραμένει αδιάλλακτος στο αίτημα για ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ. Την ίδια στιγμή, δεν μας έχει καταβάλει ακόμη τον μισθό του Ιουνίου, ενώ στον αέρα παραμένει και η ομαλή μισθολογική ροή του επόμενου διαστήματος δημιουργώντας οικονομική ασφυξία στους εργαζόμενους. Παράλληλα, αρνείται να μας παράσχει διασφάλιση για την καταβολή των δεδουλευμένων και των παλαιότερων οφειλών οι οποίες φθάνουν τους 10 μισθούς ανά εργαζόμενο, ενώ η δηλωμένη πρόθεση και από τον πρόεδρο Στ. Κασσελάκη να μην γίνουν απολύσεις παραμένει διάτρητη όσο δεν παρουσιάζεται με συγκεκριμένο σχέδιο διασφάλισης των θέσεων εργασίας, τη στιγμή που και κανένα σχέδιο βιωσιμότητας και δημοσιογραφικής λειτουργίας δεν μας έχει κατατεθεί ακόμη.

Για τον λόγο αυτό, την Πέμπτη 11/07 καλούμε ακόμη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30πμ στην πλατεία Κουμουνδούρου ζητώντας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ:

  • να επαναλειτουργήσει η καθημερινή έκδοση της ΑΥΓΗΣ,
  • να καταβληθούν τα τρέχοντα δεδουλευμένα Ιουνίου και να παρασχεθούν εγγυήσεις για καταβολή του μισθού Ιουλίου κι επιδόματος αδείας), όπως προβλέπεται μέχρι τις 31/07
  • να διασφαλιστεί η καταβολή των παλαιότερων οφειλών,
  • να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας στην πράξη και να μην υπάρξει καμία απόλυση,
  • να μην γίνει καμία περικοπή στους μισθούς μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ζητάμε από την Πολιτική Γραμματεία να μας επιτραπεί να παρέμβουμε στη συνεδρίαση πριν ξεκινήσει η συζήτηση μεταξύ των μελών του οργάνου, προκειμένου να παρουσιάσουμε τη γραπτή δέσμη προτάσεων των εργαζομένων για την ενίσχυση της εφημερίδας. Μπροστά στο τείχος αδιαλλαξίας από την πλευρά του ισχυρού μετόχου να ξαναανοίξει το ιστορικό έντυπο, στις προτάσεις μας περιλαμβάνεται και εναλλακτική επαναλειτουργία της καθημερινής έκδοσης σε ψηφιακή μορφή με μηδενικό κόστος κι ως μέσο οργανικής και δομικής διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, καταγγέλλουμε το γεγονός ότι παρά τη δέσμευση και εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εργαζομένους της εφημερίδας την περασμένη Παρασκευή να δώσει η Διοίκηση στους εκπροσώπους των εργαζομένων όλα τα οικονομικά και λογιστικά στοιχεία της εφημερίδας, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί. Στην ίδια συνάντηση, εξάλλου, κατατέθηκαν ως ιδέες σχέδια για πώληση της εφημερίδας σε ιδιώτη, για ενδεχόμενο συνδιαχείρισης μαζί με το κόμμα ή αυτοδιαχείρισης από τους εργαζόμενους, αφού τακτοποιηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες, με την επισήμανση ότι δεν έχουν επιλεγεί τα ακραία σενάρια, όπως η πτώχευση.

Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίζουμε ότι ως εργαζόμενοι που ζούμε από τον μισθό μας δεν μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση και επιπλέον θεωρούμε ότι υπό αυτό το αφήγημα γίνεται απόπειρα να μετακυλιστεί η ευθύνη της κακοδιαχείρισης των διοικήσεων και του ισχυρού μετόχου στις στους εργαζόμενους.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε επίσης για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, ότι η απόφαση μας προκειμένου να κυκλοφορήσει λειψό, 48 σελίδων, και όχι πλήρες 64 σελίδων, το Κυριακάτικο Φύλλο 07.07 ελήφθη πολύ πριν τις συναντήσεις με την ηγεσία και τον πρόεδρο του κόμματος. Η ενέργειά μας θεμελιώθηκε ως ένα βήμα καλής θέλησης προκειμένου να προσέλθει στον διάλογο με ανοιχτό το καθημερινό φύλλο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δυστυχώς δεν επαληθεύτηκε.

Θλίψη μας προκάλεσε ακόμη το γεγονός ότι διαβάζοντας την ύλη του παραπάνω φύλλου, οι αναγνώστες θα είχαν σχεδόν άγνοια ότι συνετελέσθη ένα εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό γεγονός, το κλείσιμο της πρωινής εφημερίδας της Αριστεράς μετά από 72 χρόνια λειτουργίας. Μάλιστα, στο φύλλο που κυκλοφόρησε "κόπηκαν" οι προτάσεις των συντακτών για θέματα σε σχέση με την ιστορικότητα της εφημερίδας και τη βιωματική διασύνδεση μέσα από ζωντανές μαρτυρίες ανθρώπων με αυτή..

Η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 08.07.2024».