Τα «χρυσά» συμβόλαια της τηλεόρασης γίνονται… ασημένια

Τα «χρυσά» συμβόλαια της τηλεόρασης γίνονται… ασημένια

Προβληματισμός στους σταθμούς με τα νούμερα τηλεθέασης και τα χαμηλά έσοδα

Η εποχή της «χρυσής» τηλεόρασης όπου οι καναλάρχες και οι ιθύνοντες των σταθμών έταζαν συμβόλαια με πολλά μηδενικά προκειμένου να «κλείσουν» ένα «δυνατό» όνομα και να το εντάξουν στο δυναμικό τους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Από τη Σοφία Πελεκάνου

Το νέο τηλεοπτικό σκηνικό το οποίο είχε στηθεί απαιτούσε τα φαντασμαγορικά σόου με τα εντυπωσιακά εφέ και τους πολλούς καλεσμένους να αντικαθιστώνται από ριάλιτι κάθε είδους. Ριάλιτι μόδας, μαγειρικής, επιβίωσης και πολλά ακόμη. Κάθε κανάλι, έκανε την προσπάθεια του να μπει στον κόσμο των ριάλιτι αφού το τηλεοπτικό κοινό έδειχνε την ξεκάθαρη προτίμηση του και χάριζε υψηλά νούμερα τηλεθέασης στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Όσο μεγαλύτερα τα νούμερα τηλεθέασης τόσο μεγαλύτερα και τα έσοδα της διαφημιστικής δαπάνης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το τηλεοπτικό κοινό όμως, κορέστηκε από τα κάθε είδους ριάλιτι και άρχισε σιγά - σιγά να επιλέγει άλλα προγράμματα για να γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο του.

Το τελευταίο διάστημα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι τηλεθεατές επιλέγουν να παρακολουθήσουν σειρές, κυρίως κατά την βραδινή ζώνη.

Αυτό είναι κάτι που έχουν παρατηρήσει οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών και ήδη καταστρώνουν τα σχέδια τους για την ερχόμενη σεζόν.

Οι σταθμοί, αναζητούν τα επόμενα προϊόντα μυθοπλασίας τα οποία θα ρίξουν στην καθημερινή «μάχη» με μόνο στόχο την πρώτη θέση στον πίνακα της τηλεθέασης.

Κάθε κανάλι όμως διαθέτει το δικό του μπάτζετ από το οποίο θα αντληθούν τα χρήματα για να κλειστούν οι συμφωνίες για τις σειρές. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τα συμβόλαια παρουσιαστών και τηλεπερσόνων που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στους σταθμούς.

Το «χρυσάφι» το οποίο έριχναν στα πόδια τους οι καναλάρχες και οι υπεύθυνοι των σταθμών, όπως ακούγεται στους διαδρόμους, θα μετατραπεί σε... ασήμι την προσεχή σεζόν.

Ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν οι παρουσιαστές είναι πως δεν θα υπάρχει τηλεοπτικός χρόνος για αυτούς. Τα κανάλια θα γεμίσουν το πρόγραμμα τους με σειρές άρα ο χρόνος που θα παραμείνει ελεύθερος για σόου και διάφορες άλλες εκπομπές θα είναι περιορισμένος.
Αρκετά από τα «δυνατά» ονόματα που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στις τηλεοπτικές οθόνες αναμένεται να μείνουν εκτός και την θέση τους να πάρουν... αουτσάιντερ.