Το πιθανό σενάριο να βγουν δυο Espresso στα περίπτερα

Το πιθανό σενάριο να βγουν δυο Espresso στα περίπτερα

Μια ιδιότυπη μάχη για την lifestyle tabloid εφημερίδα

Η εφημερίδα Espresso είναι μια από τις εφημερίδες οι οποίες έχουν καταφέρει και έχουν κερδίσει το αναγνωστικό κοινό μέσα στα 18 χρόνια κυκλοφορίας της.

Το πρώτο φύλλο της tabloid εφημερίδας κρεμάστηκε στα περίπτερα το μακρινό 2001 και από τότε έγινε συνώνυμο του lifestyle (επώνυμοι και wanna be famous ήθελαν και θέλουν να φιλοξενηθούν στις σελίδες της) αλλά και της... απειλής («θα σε βγάλω στην Espresso!»).

Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της, τότε που οι εργαζόμενοι ανεβοκατέβαιναν τους ορόφους στο κτίριο, γωνία Επικούρου και Πειραιώς, στο κέντρο της Αθήνας, η Espresso κατάφερε να γίνει η εφημερίδα που οι μισοί λατρεύουν να μισούν και οι άλλοι μισοί, μισούν να λατρεύουν.

Τώρα λοιπόν, ήρθε η ώρα που και οι δυο κατηγορίες αυτές θα βρουν το δικό τους φύλλο.
Το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει οι φήμες πως στο τέλος Μαρτίου στα περίπτερα θα κρεμαστούν δυο Espresso.

Και δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει η εφημερίδα με δυο διαφορετικά εξώφυλλα αλλά θα είναι δυο διαφορετικές (;) εφημερίδες με τον ίδιο τίτλο.

Η μάχη για το κόκκινο σήμα κατατεθέν της εφημερίδας, το λογότυπο δηλαδή, ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες και αναμένεται να κορυφωθεί τον Μάρτιο.

Η μια εφημερίδα που θα βρίσκεται στα μανταλάκια είναι η Espresso του Ιωάννη Φιλιππάκη και η άλλη του Στέλιου Συρμόγλου.

Η μάχη των ανακοινώσεων και οι... μαντεψιές για τον επιχειρηματία που βρίσκεται από πίσω

Σχετικά με τον τίτλο της εφημερίδας Espresso, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2018. Τότε, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η αρμόδια υπάλληλος της Γ.Γ. Εμπορίου κατοχύρωσε τον τίτλο της Espresso με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, ονόματι Χαρίλαος Γρηγορίου ο οποίος έχει ως έδρα του ένα δικηγορικό γραφείο στην περιοχή της Αθήνας.

Τότε η εταιρεία Δημοκρατικός Τύπος, η οποία εκδίδει την εφημερίδα ανάρτησε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ανακοίνωση για το θέμα.

«Με μια πρωτοφανή απόφαση, η υπάλληλος της Επιτροπής Σημάτων κυρία Ευαγγελία Τρακάδα, παραβαίνοντας οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία και προφανώς μη ελέγχοντας τον σχετικό πίνακα κατοχύρωσης και συνεπώς προστασίας όμοιων προγενέστερων σημάτων, ενέκρινε την κατοχύρωση σήματος με τον διακριτικό τίτλο ESPRESSO σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, άσχετο με τον χώρο των εκδόσεων και αγνώστων κινήτρων.

Η Α.Ε. Δημοκρατικός Τύπος, νόμιμος κάτοχος, νομεύς του τίτλου ESPRESSO και εκδότης της εφημερίδας με το αντίστοιχο σήμα, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της, έναντι οποιουδήποτε φυσικού η νομικού προσώπου επιβουλεύεται το απολύτως νόμιμο δικαίωμά της επί του σχετικού τίτλου» έγραφε τότε η ανακοίνωση.

Οι φήμες στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια φούντωσαν και όλοι έκαναν λόγο πως η εφημερίδα άλλαξε χέρια.

Μάλιστα ανέφεραν πως ο τίτλος της εφημερίδας χάθηκε μέσα από τα χέρια του κ. Φιλιππάκη καθώς αυτό που ισχύει στους τίτλους των εφημερίδων, είναι ότι πρέπει γίνεται η διαδικασία της ανανέωσης κάθε πέντε χρόνια στο Υπουργείο Οικονομίας και στην Υπηρεσία Σήματος. Κάτι που δεν έκανε, όπως αναφέρουν, ο εκδοτικός όμιλος του επιχειρηματία, δηλαδή δεν κατέθεσε το πλαίσιο της ανανέωσης του τίτλου της εφημερίδας και έτσι μία άλλη εταιρία βρήκε χώρο την κατάλληλη στιγμή και καταχώρησε την τίτλο «Espresso».

Οι εικασίες για το ποιος επιχειρηματίας είναι πίσω από αυτή τη κίνηση πολλές. Μια από αυτές ανέφερε το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη (ο οποίος μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτης του πάλαι ποτέ ΔΟΛ και του ομίλου των Παραπολιτικών).

Η νέα ιδιοκτησία της εφημερίδας τότε, απέστειλε επιστολή για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να διαλύσει τις όποιες υπόνοιες για εμπλοκή του κ. Μαρινάκη στην έκδοση της εφημερίδας.

«Σχετικά με το δημοσίευμα σας περί έκδοσης νέας εφημερίδας, που δεν θα έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα, με εμπλοκή του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, σας γνωστοποιούμε:

1. Ότι όντως θα εκδοθεί ημερήσια εφημερίδα της οποίας ηγούμαι ως Πρόεδρος και Διευθύνων  Σύμβουλος.

2. Ότι ουδεμία σχέση έχει το εκδοτικό μας εγχείρημα με τον επιχειρηματία κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

3. Ότι όντως Διευθυντής της νέας εφημερίδας έχει αναλάβει ο κ. Χρ. Μουλίνος.

Για την Tabloid ΜΙΚΕ

Δρ. Στέλιος Συρμόγλου

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος»

Από τη μεριά του κ. Ιωάννη Φιλιππάκη μόλις χθες, βγήκε ακόμη μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στο site typologies και αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου, δηλώνουμε ότι ουδέποτε η εταιρεία μας έχασε τον τίτλο της ESPRESSO και φυσικά δεν τίθεται κανένα θέμα διακοπής έκδοσής της. Η ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Μ.Μ.Ε. Α.Ε., έχει καταβάλει κάθε νόμιμη ενέργεια διασφάλισης της απρόσκοπτης έκδοσης της  επιτυχημένης εφημερίδας.

Επίσης θα λάβει κάθε νόμιμο μέτρο εναντίον όσων κακόπιστα και παράνομα επιβουλεύονται τον τίτλο της. Η ESPRESSO εκδίδεται από το 2001 και βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις κυκλοφορίας στον σχετικό πίνακα των ημερησίων εφημερίδων. Είναι γνωστό ότι η επιτυχημένη πορεία της έχει ανοίξει την όρεξη κατά καιρούς πολλών επίδοξων «εκδοτών» να την αντιγράψουν και να την ανταγωνισθούν, χωρίς όμως επιτυχία. Η τελευταία προσπάθεια ξεπερνάει κάθε όριο κακοβουλίας και η προσπάθεια εκδόσεως fake ESPRESSO αποτελεί απόπειρα πρωτοφανούς εκδοτικής πειρατείας.

Όσον αφορά στους δυο φερόμενους ως βασικούς συντελεστές της επιχειρούμενης εκδοτικής απάτης θέλουμε απλώς να διευκρινίσουμε τα εξής: Το βιογραφικό του πρώτου περιλαμβάνει από δημοσιογραφικές αποτυχίες μέχρι διασπάθιση δημoσίου χρήματος. Ο δε έτερος, αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταστρέψει την εφημερίδα της οποίας από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της ήταν διευθυντής, τώρα προσπαθεί να καταστρέψει την εφημερίδα που τον έκανε διευθυντή. Λυπούμεθα: «Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος».»

Πώς θα γίνει να κυκλοφορούν δυο εφημερίδες με το ίδιο λογότυπο και το ίδιο όνομα

Και επειδή -όπως λέει ο θυμόσοφος λαός- η ιστορία επαναλαμβάνεται, το σενάριο στα μέσα Μαρτίου, να κυκλοφορούν δυο Espresso στα περίπτερα, θυμίζει άλλες εποχές, τότε που κυκλοφορούσαν δυο Αδέσμευτοι (ο Αδέσμευτος του Μήτση και ο Αδέσμευτος του Ρίζου).

Το πιθανότερο σενάριο είναι, μέχρι να λυθεί το θέμα με το σήμα της εφημερίδας, η Espresso του κ. Ι. Φιλιππάκη, δίπλα από το μεγάλο κόκκινο λογότυπο που αναγράφει Esresso, να υπάρχει με μικρότερα γράμματα η λέξη news, καθώς το Espresso News είναι ένα σήμα το οποίο φέρεται να έχει κατοχυρώσει ο επιχειρηματίας. Η αρίθμηση των φύλλων θα γίνει εκ νέου. Δηλαδή τη μέρα που θα κρεμαστεί η εφημερίδα Espresso News στα περίπτερα θα έχει ως αριθμό φύλλο το νούμερο 1.

Από την άλλη μεριά, η Espresso του κ. Συρμόγλου, το πιθανότερο είναι να κυκλοφορήσει και εκείνη με νέα αρίθμηση όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με το πέρασμα της εφημερίδας από τον κ. Κυριακίδη στον κ. Φιλιππάκη.

Ευχή όσων παρατηρούν αυτή την ιδιότυπη εκδοτική μάχη, να μην έχει την κατάληξη των Αδέσμευτων, αφού και οι δύο εφημερίδες τότε δεν άντεξαν και έκλεισαν λόγω χαμηλής κυκλοφορίας με το πέρασμα το χρόνου αφήνοντας ακόμα περισσότερους δημοσιογράφους, γραφίστες και υπαλλήλους άνεργους.