Ο… ύπουλος τρόπος για να τονωθεί η ελληνική ομάδα του Survivor και οι διαρροές

Ο… ύπουλος τρόπος για να τονωθεί η ελληνική ομάδα του Survivor και οι διαρροές

Πώς η παραγωγή φιλοδοξεί να προκαλέσει την αγωνία των τηλεθεατών

To Survivor Ελλάδα - Τουρκία έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 02/02/2019 μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ.

Οι ιθύνοντες του καναλιού αλλά και η εταιρεία παραγωγής του Ατζούν Ιλιτζαλί, Acun Medya, έχουν βασίσει πολλά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα πρώτα δείγματα όμως δεν είναι θετικά και αισιόδοξα για το Survivor. Οι τηλεθεατές κρατούν την δύναμη στα χέρια τους και είναι αυτοί που αποφασίζουν αν θα δώσουν την πρωτιά σε μια εκπομπή ή αν θα την στείλουν στα... τάρταρα.

Ενώ η πρεμιέρα του Survivor σημείωσε ικανοποιητικά νούμερα, η συνέχεια της ελληνοτουρκικής κόντρας δεν είχε την ίδια ανταπόκριση από τους τηλεθεατές.

Οι εκπομπές των ανταγωνιστικών καναλιών, Your Face Sounds Familiar και MasterChef 3 ανέβηκαν πιο ψηλά στον πίνακα τηλεθέασης από το Survivor. Ο βασικός λόγος που το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει την αναμενόμενη αποδοχή από το τηλεοπτικό κοινό είναι η έλλειψη αγωνίας.

Το Survivor δεν προκαλεί την αγωνία και το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και αυτό οφείλεται σε δυο λόγους.

Ο πρώτος είναι οι απανωτές ήττες της ελληνικής ομάδας. Δύο επεισόδια, τρεις ήττες σημείωσε η ελληνική ομάδα κόντρα στην τούρκικη, η οποία έδειξε από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού αποφασισμένη να μην χάσει.

Οι Έλληνες παίκτες γρήγορα απογοητεύτηκαν και μαζί τους και οι χρήστες των social media οι οποίοι τόνιζαν πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για νίκη έναντι στους αντιπάλους. Αγωνία μηδέν δηλαδή για τους τηλεθεατές οι οποίοι γρήγορα άλλαξαν κανάλι.

Η παραγωγή όμως βρήκε έναν... ύπουλο τρόπο για να προκαλέσει την αγωνία και να κερδίσει πάλι τους χαμένους τηλεθεατές. Άλλαξε τους στίβους μάχης. Συγκεκριμένα, στο χθεσινοβραδινό επεισόδιο, οι παίκτες των δυο ομάδων ενημερώθηκαν πως δεν θα κοντραριστούν σε κάποιο σκληρό στίβο μάχης, με περίεργες και ριψοκίνδυνες κατασκευές, που απαιτεί ταχύτητα, αντοχή και στόχο αλλά σε έναν που το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία.

Μάλιστα, ο Σάκης Τανιμανίδης ενημέρωσε τους παίκτες πως το συγκεκριμένο αγώνισμα κανονικά θα το έβλεπαν λίγο πιο μετά στο παιχνίδι. «Συνήθως το παίζουμε πιο μετά μέσα στη σεζόν το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά φέτος είναι κάποια αγωνίσματα που θέλουμε να τα παίξουμε περισσότερες φορές ώστε να πάρει η χαμένη ομάδα την εκδίκηση της όπως λέμε» είπε ο παρουσιαστής μαρτυρώντας ουσιαστικά το μυστικό.

Η παραγωγή επέλεξε να βάλει τους παίκτες των δυο ομάδων να αγωνιστούν σε ένα παιχνίδι στρατηγικής και υπομονής στο τρίτο κιόλας επεισόδιο ώστε να δώσει μια ευκαιρία στους Έλληνες παίκτες να πάρουν νίκη.

Όπως και έγινε. Το συγκεκριμένο αγώνισμα ταίριαξε στην ελληνική ομάδα, η οποία επικράτησε της τούρκικης με σκορ 10-4 και κέρδισαν το έπαθλο αλλά το σημαντικότερο είναι πως ανέβηκε η ψυχολογία τους αμέσως.

Ο δεύτερος λόγος που ευθύνεται για τις χαμηλές τηλεθεάσεις είναι τα spoilers. Ο Ατζούν Ιλιτζαλί ήθελε να εκμηδενίσει φέτος την πιθανότητα να διαρρέουν πληροφορίες για το Survivor και ειδικά αυτές που ανέφεραν από την αρχή σχεδόν του επεισοδίου το τελικό σκορ και τη νικήτρια ομάδα.

Γι'αυτό τον λόγο είχε αποφασίσει να υπάρχει ταυτόχρονη προβολή στις δυο χώρες, κάτι όμως που δεν είναι τελικά εφικτό με αποτέλεσμα στην Τουρκία, το επεισόδιο να προβάλλεται μια ώρα πριν προβληθεί στην Ελλάδα και οι διαρροές να... φουντώνουν με αποτέλεσμα οι τηλεθεατές να γνωρίζουν εξ' αρχής το τελικό σκορ.

 

Σοφία Πελεκάνου