Διπλή βράβευση για την Ακρόπολη

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των φετινών Europa Nostra Awards.

Έτσι, σε ό, τι αφορά την αναστήλωση της Ακρόπολης λάβαμε φέτος δύο βραβεία, ένα που αφορά στις εργασίες αναστήλωσης που ολοκληρώθηκαν στα Προπύλαια, και ένα ακόμη για την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) της οποίας τα εργοτάξια δουλεύουν αθόρυβα εδώ και χρόνια εξυγιαίνοντας τα λαβωμένα από το χρόνο επιμέρους μνημεία.

Η ανακοίνωση των βραβευθέντων έγινε χθες από τον αν. διευθυντή Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεσάντρο Σενέσι, και τη γεν. γραμματέα των βραβείων Europa Nostra, Σνέσκα Κεντβλίεγκ-Μιχαϊλοβιτς, στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Στο σκεπτικό της βράβευσης επισημαίνεται ότι βραβεύεται η ΥΣΜΑ γιατί “εδώ και 37 χρόνια οργανώνει και καθοδηγεί τη συντήρηση ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα αποτελέσματα της καθοδήγησης είναι ορατά στην πολύ υψηλή ποιότητα της εργασίας, στην αναστρεψιμότητα των επεμβάσεων, στη χρήση συμβατών νέων υλικών, στην ενδελεχή έρευνα, στη χρήση παραδοσιακών μεθόδων κοπής μαρμάρου, καθώς και στην πλήρη καταγραφή των επεμβάσεων”.

Επίσης απονέμεται βραβείο για την αποκατάσταση της ανωδομής του κεντρικού κτηρίου των Προπυλαίων της Ακρόπολης, το οποίο “ξεκίνησε ως ένα έργο στερεωτικών εργασιών με σκοπό την προστασία του μνημείου από επικείμενο κίνδυνο κατάπτωση”.