Αναφιώτικα: video-βόλτα στη… νησιωτική Αθήνα

Ένας περίπατος στην Πλάκα ποτέ δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ολοκληρωμένος αν τα βήματά μας δεν μας βγάλουν στα Αναφιώτικα.

Πρόκειται για μια γραφική λιλιπούτεια συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας.

Δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων και είναι αυτό ακριβώς που την κάνει τόσο ξεχωριστή και τόσο μοναδική. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων, ενώ μετά το 1922 προστέθηκαν στην περιοχή Μικρασιάτες πρόσφυγες μεταβάλλοντας την σύνθεση του πληθυσμού.

Φτάνοντας στο σήμερα, συναντάμε περίπου 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, ένα “θέαμα” που αξίζει να αγαπήσετε, να δείτε και να επισκεφθείτε μιας και είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα και σπάνια της Αθήνας.

Πάρτε μια χαρακτηριστική πρώτη γεύση από το video που ακολουθεί από το themonitor

Παρακαλούμε περιμένετε ...