Μια Πιττάκη… φέρνει την Άνοιξη;

Είναι τόσο όμορφο, τόσο ενδιαφέρον και τόσο “αστικό” αυτό που συμβαίνει σε ένα στενάκι τόσο δα στο κέντρο της πόλης μας.

Μια από τις ομορφότερες Κυριακάτικες βόλτες που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Αθήνα είναι εκείνη που ξεκινά από την πλατεία στο Μοναστηράκι. Ανεβαίνει μέχρι τους Διόσκουρους και “πίνει” τσίπουρα στα τραπεζάκια του πλάι στο πράσινο, συνεχίζει προς Πλάκα και θαυμάζει τα πέριξ, και πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του αιώνιου συμβόλου του Παρθενώνα φτάνει ως τα Αναφιώτικα και θαυμάζει ένα από τα ομορφότερα αρχιτεκτονικά θαύματα της πόλης.

Ο ήλιος πέφτει, η βόλτα ολοκληρώνεται, οι μπαταρίες για όλη την εβδομάδα έχουν γεμίσει στο 100%.

Και κάπου εκεί ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής.

Φτάνουμε και πάλι στην Πλατεία στο Μοναστηράκι, ο κόσμος συνεχίζει να βρίσκεται απλωμένος παντού, τα βήματα κατηφορίζουν, κατηφορίζουν ώσπου τελικά φτάνουν σε ένα στενάκι τόσο δα, κάθετο στην Ερμού που είναι φωτεινό!

Είναι φωτεινό όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά. Μόλις φτάσατε στην “Συν-οικία Πιττάκη”.

Τι συμβαίνει εδώ;

Πρακτικά ένας απλός παρατηρητής στην οδό Πιττάκη θα αντικρίσει δεκάδες φωτιστικά που κρέμονται πάνω απ' το κεφάλι του. Άλλα είναι καινούρια και άλλα είναι παλιά. Άλλα είναι χειροποίητα και άλλα χρωματιστά. Όλα όμως “φωτεινά” και αναμμένα τόσο ώστε να κάνουν το χαμόγελο να σκάει στα χείλη του παρατηρητή. Όλα, βαλμένα έτσι ώστε στο τόσο δα, άλλοτε ασήμαντο αυτό στενάκι να συγκεντρώνονται τα βράδια οι αιώνιοι εραστές της πόλης και να απαθανατίζουν το χρωματιστό θέαμα με κάθε φωτογραφικό μέσο.

Τι συμβαίνει όμως εδώ; Και ποιος πήρε αυτή την πρωτοβουλία;

Η “Συν-οικία Πιττάκη”, διαμορφώθηκε από την ομάδα συντονισμού του Imagine the City με χορηγία της Coca-Cola, στο πλαίσιο της καμπάνιας “Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο”. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα εικαστικού φωτισμού “BEFORELIGHT” και εύστοχα τυγχάνει της υποστήριξης του Δήμου Αθηναίων.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία μεταμόρφωσης του άλλοτε αδιάφορου στενού οι μαρτυρίες των οποίων πλέον δηλώνουν πως “δε μπορώ παρά να κοιτάω ψηλά και να χαμογελάω κάθε φορά που βγαίνω από το κατώφλι μου”.

Χαρακτηριστικές όμως είναι και οι ατάκες των ανθρώπων που συμμετείχαν έμπρακτα σε όλη αυτή τη δράση και που αναφέρουν πως “είμαι πολύ περήφανη για τον πολυέλαιο της γιαγιάς μου, βρήκε ένα μαγικό προορισμό. Άσε που έτυχε να στηθεί δίπλα στο χειροποίητο φωτιστικό του φίλου μου”.

Η φωτιστική εγκατάσταση της οδού Πιττάκη θα φιλοξενείται στον συγκεκριμένο δρόμο για ολόκληρο το χρόνο. Θα κάνει τους περαστικούς και τους κατοίκους της περιοχής να χαμογελούν και τους κατόχους των φωτιστικών να νιώθουν περήφανοι για τη συμβολή τους.


Είναι γεγονός πως ο δρόμος αυτός έχει αλλάξει. Και είναι γεγονός πως και η Αθήνα μαζί του έχει στο σημείο αυτό “φωτιστεί”.

Αν το δούμε αισιόδοξα, ανάλογες δράσεις θα “φωτίσουν” με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και επιπλέον “αδιάφορα” στενά της πόλης.

Και ας ελπίσουμε αυτό να φέρει τελικά την “Άνοιξη” στο Κέντρο. Ένα Κέντρο με εκατομμύρια ομορφιές, κρυφές και φανερές, ένα Κέντρο που μπορεί έτσι απλά να “φωτιστεί” με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Περάστε μια βόλτα, αξίζει!

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό video της δράσης “Συν-οικία Πιττάκη” για την οποία μπορείτε να μάθετε τα πάντα πατώντας εδώ.