Λευτέρης Λαζάρου: “Η Ελλάδα πρέπει να πιστέψει στις δυνάμεις της”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑ

Η τελευταία εβδομάδα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για τον Λευτέρη Λαζάρου και την επιτυχημένη ομάδα που κρύβεται πίσω από κάθε του επαγγελματική κίνηση.

Απέσπασε ένα ακόμη Michelin αστέρι για το εστιατόριο Βαρούλκο, Χρυσό Σκούφο για την ίδια προσπάθεια, ενώ αντιστοίχως με Σκούφο και υψηλή βαθμολογία τιμήθηκε και για τη νέα του επαγγελματική στέγη, το Kool Life στο ξενοδοχείο Life Gallery στην Κηφισιά.

Παράλληλα, απέσπασε δύο βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για το Βαρούλκο και το Kool Life, ενώ τη σειρά βραβεύσεων ήρθε να συμπλήρωσει και η ειδική διάκριση για την επί 20 χρόνια συνεχή και επιτυχημένη πορεία του εστιατορίου του.

(Εστιατόριο Βαρούλκο)

Μιλήσαμε μαζί του...

Για τις βραβεύσεις...

Κάθε βράβευση είναι σαν αναγνώριση των κόπων σου και κάθε χρόνο τέτοια περίοδο αυτές οι διακρίσεις έρχονται σαν ξεκούραση και σαν βάλσαμο για όλη την κοπιαστική χρονιά που πέρασε. Το κυριότερο όμως είναι πως τα παιδιά που δουλεύουν στα διακεκριμένα αυτά εστιατόρια δικαιώνονται και καμαρώνουν. Επιβραβεύονται απόλυτα και συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη το “ομαδικό άθλημα” της κουζίνας.

Για το επίπεδο των ελληνικών εστιατορίων έπειτα από 20 χρόνια στο χώρο...

Παρ' όλη την κρίση που βασανίζει την Αθήνα τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντικό που καταφέρνει μια τόσο δα μικρή πρωτεύουσα να αποσπά αστέρια Michelin για 5 εστιατόριά της. Τη στιγμή μάλιστα που άλλες, πολύ σπουδαίες πρωτεύουσες της Ευρώπης μπορεί και να μην έχουν ούτε ένα. Ο πήχης στην Αθήνα έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά και δείχνουμε πως στεκόμαστε δυνατά και ζωντανά στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας.

Καλό θα ήταν λοιπόν η πολιτεία σε αυτόν τον τομέα να δώσει παραπάνω προσοχή και να καταλάβει πως ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που δικαίως απασχολεί τόσες άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να πιστέψει στις δυνάμεις της και τα δικά της προϊόντα.

(Εστιατόριο Kool Life)

Για την ελληνική κουζίνα...

Ελληνική κουζίνα σημαίνει ανάπτυξη και πρέπει επιτέλους να καθιερωθεί. Να σταματήσουν οι μικρές οικοτεχνίες που δεν ελέγχονται καν και αρχίσουμε να έχουμε πλέον έστω βιοτεχνίες ελληνικών προϊόντων. Οι τεχνικές και τα προϊόντα μας έχουν εξελιχθεί πολύ και με χαρά παρατηρώ αυτή την έντονη στροφή των περισσότερων προς το ελληνικό προϊόν. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό που έχουμε. Να σταματήσουμε να βλέπουμε σε όλα τα ράφια τόσες επιλογές σε κακά ιταλικά balsamico, να στηρίξουμε τα δικά μας, πολύ καλά ξύδια.

Για τα επερχόμενα trends...

Κάθε σεφ έχει τις δικές του γνώσεις και ιδέες. Σίγουρα όμως αυτή η στροφή στο ελληνικό προϊόν και την ελληνική κουζίνα θα συνεχιστούν ακόμη πιο έντονα. Έχουμε ιστορία, έχουμε παράδοση, έχουμε και προϊόντα. Γιατί να έχεις tapas bar; Ο δικός μας “μεζές” τι έγινε;

Περισσότερα, νόστιμα νέα από το Λευτέρη Λαζάρου; Καθημερινά στο news.gr, και στη στήλη του "Γεύσεις"