“To παρακάναμε από ανασφάλεια και επαρχιωτισμό”

Μπορεί ο Μιχάλης Νουρλόγλου να έγινε ευρέως γνωστός χάρη στη συμμετοχή του στο Top Chef, ωστόσο, ήδη έχει αποδείξει πως δικαίως θεωρείται ένας από τους σεφ που θα πάει το γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας αρκετά βήματα μπροστά.

Γιατί... τώρα έγινε μόδα το "οικείο" και ελληνικό φαγητό; Οι απαντήσεις του τα λένε όλα...

Τι σημαίνει comfort food;

Comfort food σημαίνει οικείο φαγητό. Αυτό το οποίο ήθελα ήταν μέσα από τα πιάτα μου ο κόσμος που έρχεται στο εστιατόριο να νιώθει … σαν στο σπίτι του. Δηλαδή να έχει τη δυνατότητα να γευτεί απλές, οικείες γεύσεις όπως ένα κοντοσούβλι, ένα ντάκο, μία καρμπονάρα, ένα burger ακόμα και έναν κόκορα αλλά με τον δικό μας τρόπο….. Πιάτα παραδοσιακά αλλά πειραγμένα, χωρίς όμως υπερβολές.

Γιατί τώρα comfort food;

Πιστεύω ότι τον τελευταίο καιρό ο κόσμος είναι πολύ προσεχτικός στις επιλογές του όσον αφορά το που θα πάει να φάει και τι θα φάει. Και όταν λέω προσεκτικός εννοώ ότι έχει γίνει πιο συγκεκριμένος στο τι θέλει να φάει. Η για να το πω καλύτερα… στο πως θα χαλάσει τα χρήματα του. Πλέον λοιπόν επιλέγει πιο «σίγουρες» λύσεις. Πλέον πειραματίζεται πιο δύσκολα στο τι θα επιλέξει να φάει, δεδομένου της οικονομικής στενότητας που κυριαρχεί.

Η “δύναμη της απλότητας” που πρεσβεύει το νέο σου μενού εκφράζεται και μέσα από τις τιμές;

Γενικότερα αφουγκραζόμενοι της ανάγκες της εποχής αποφασίσαμε να μειώσουμε τις τιμές μας.

Το Robata Grill ξαφνικά είναι ένα στοιχείο στα εστιατόρια που συναντάμε όλο και πιο συχνά. Μάλιστα στην περιοχή σας είστε το τρίτο μέσα στην ίδια σεζόν που το εντάσσει. Ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει και γιατί τώρα εμφανίζεται στην Αθήνα;

Το Robata Grill δεν έρχεται να καλύψει καμία ανάγκη. Απλά φτάσαμε  επιτέλους να παραδεχτούμε ότι η γεύση αναδεικνύεται καλύτερα όταν ψήνουμε στο κάρβουνο. Εδώ να σημειώσω ότι ήμασταν οι πρώτοι που φέραμε την τεχνική του Robata Grill στην Αθήνα. Από τον Ιούλιο του 2011 υπάρχει στο εστιατόριο μας.

Τα γλυκά του Abovo τι γραμμή ακολουθούν φέτος; Τα cocktails; Η λίστα των κρασιών;

Σκοπός μου μέσα από τις προτάσεις για γλυκό είναι να ιντριγκάρω τον ουρανίσκο. Να συνδυάζω γεύσεις αλμυρές και γλυκές στο κύλινδρο από μπίτερ σοκολάτα με αλμυρή καραμέλα αλλά και να προσφέρω πιο κλασικές αλλά διαχρονικές γεύσεις όπως η κρέμα καραμελέ με νουγκατίνα και το Abovo tiramisu πάντα με τον δικό μας τρόπο. Η λίστα των κρασιών, που επιμελείται ο Θόδωρος Λέλεκας, περιλαμβάνει 80 ετικέτες από τον Ελληνικό και διεθνή αμπελώνα εκ των οποίων και 13 σε ποτήρι. Θα τολμούσα να πω ότι τα cocktails της mixologist Μυρσίνης Σπανέλη όπως το Rum Apasionado με ρούμι, μάνγκο και homemade σιρόπι πράσινου τσαγιού, το Green Peace με βότκα , αγγούρι δυόσμο και έλαια βανίλιας αλλά και το Τiera Azul με τεκίλα, λικέρ από πορτοκάλια καραϊβικής , αγαύη και έλαια εσπεριδοειδών θα ταξιδέψουν όποιον τα πιεί σε εξωτικούς… προορισμούς.

Γιατί πιστεύεις πως έπρεπε να φτάσουμε σε αυτές τις εποχές (οικονομικές και κοινωνικές) για να προτείνουν τόσο έντονα τα εστιατόρια το αυτονόητο: την ελληνική κουζίνα;

Γιατί το είχαμε παρακάνει με τις ξενόφερτες μόδες και πολυτέλειες. Και εμείς οι chef αλλά και ο κόσμος. Δε μας αρκούσε η τεράστια γκάμα ελληνικών συνταγών και εκπληκτικών υλικών για να «χορτάσουμε». Θες από ανασφάλεια, θες από πλεονεξία, θες από επαρχιωτισμό….. Η οικονομική κρίση επιβάλλει στροφή σε ελληνικότερο τρόπο μαγειρέματος εξασφαλίζοντας – θεωρητικά- χαμηλότερες τιμές στα εγχώρια προϊόντα και καλύτερο έλεγχο της ποιότητάς τους και σίγουρα ενισχύει και το εθνικό συναίσθημα. Δεν μπορεί δηλαδή να θέλουμε να ανακάμψουμε σαν χώρα και να «κλωτσάμε» την ελληνική μας παράδοση που κρατάει  χιλιάδες χρόνια…

To εστιατόριο Abovo βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη 37, στο Κεφαλάρι. (τηλ. 210 8015324)

Δευτέρα – Σάββατο 20.00- 00.30

Τιμή κατά άτομο 28-40 ευρώ