Εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις (και γιατί)

Επτά στάσεις στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, έρχονται για να δώσουν το κάτι παραπάνω στην καθημερινότητά σου, κάθε μία για το δικό της, ξεχωριστό λόγο.

Έργα Τέχνης από τον Λούβρο



Πού: Θεσσαλονίκη
Γιατί να την δεις:
Γιατί τα έργα του Λούβρου έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Highlight: Τα έργα του Λούβρου θα πλαισιώσουν 5 διαφορετικές εκθέσεις, καθώς θα αποτελούν τα κεντρικά εκθέματα για ισάριθμα μουσεία της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).
Διάρκεια: Έως 27 Ιανουαρίου

Sanatorioproject

Πού: Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιατί να την δεις: Γιατί τα έργα που πλαισιώνουν τη συγκεκριμένη δράση, δημιουργήθηκαν μετά από επιτόπια έρευνα στο κτίριο του Σανατορίου των Χάνιων του Πηλίου και αποτελεί μια συλλογική και βιωματική εμπειρία 18 καλλιτεχνών.
Διάρκεια: Έως 23 Νοεμβρίου

Blue Moon από τον Michail Pirgelis

 

Πού: Qbox

Γιατί να την δεις: Γιατί ο Michail Pirgelis ταξιδεύει με σκοπό να βρει αποσυρμένα αεροπλάνα και συλλέγει αυθεντικά κομμάτια τα οποία επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που θα παρακολουθήσουμε ατομική του έκθεση.

Highlights: Η γκαλερί έχει μεταμορφωθεί σε ένα όχημα περιπλάνησης! Οι τοίχοι της έχουν καλυφθεί με φύλλα πλαστικού από τις επενδύσεις του εσωτερικού μέρους των αεροσκαφών και στον τοίχο έχει προσαρμοστεί ένα πτυσσόμενο κρεβάτι με ένα άνοιγμα παραθύρου που συνδέει τον εσωτερικό χώρο με τον εξωτερικό.

Διάρκεια: Ως 26 Ιανουαρίου

Black Square

Πού: Gagosian Athens
Γιατί να την δεις: Γιατί πρόκειται για τη νέα έκθεση του Taryn Simon, ενός καλλιτέχνη-φωτογράφου του οποίου μεγάλος αριθμός έργων φιλοξενείται στις συλλογές του Metropolitan Museum, της Tate Modern του Λονδίνου, του Κέντρου Pompidou στο Παρίσι και σε δεκάδες επιπλέον Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης, και όχι μόνο σε όλο τον κόσμο.
Highlights: Η θεματολογία της Black Square προέρχεται από μια ευρεία γκάμα κατηγοριών όπως η φύση, η επιστήμη, η κυβέρνηση και η θρησκεία, ενώ οι παρατηρήσεις κάνουν λόγο για έργα τα οποία κινούνται από το εκκεντρικό ως το εμμονικό.
Διάρκεια: Έως 7 Δεκεμβρίου

Gilbert & George: London in Pictures

Πού: Bernier / Eliades
Γιατί να την δεις: Γιατί το story έχει ως εξής: Οι εφημεριδοπώλες του Λονδίνου δεν θα μπορούσαν ποτέ να υποπτευτούν ότι ο καλοντυμένος κύριος, γύρω στα 70, που αγόραζε τακτικά τσίχλες, στην πραγματικότητα φρόντιζε να αποσπάσει την προσοχή προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ο άλλος κομψός κύριος, ίδιας ηλικίας, ο οποίος έκλεβε απέξω μια εφημερίδα. Αυτή η συστηματική κλοπή, «πρότζεκτ» για τους ίδιους, κράτησε έξι χρόνια, μέχρι να συγκεντρωθούν 3.712 πρωτοσέλιδα εφημερίδων, τις οποίες οι δύο εικαστικοί καλλιτέχνες έκλεβαν από τη δυτική κυρίως πλευρά του Λονδίνου για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έκθεσης.
Διάρκεια: Έως 15 Νοεμβρίου

Δυο φορές ξένος

Πού: Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο
Γιατί να την δεις: Γιατί αποτελεί ήδη μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις της πόλης και αντικείμενό της είναι η περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούρια πατρίδα.
Highlights: Η έκθεση βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό από την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, της μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947 και την Κύπρο του 1974.
Διάρκεια: Έως 25 Νοεμβρίου

Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα: Από το Χίλτον ως τα Αστέρια Γλυφάδας

Πού: Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς
Γιατί να την δεις: Γιατί είναι μια έκθεση – αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα κάτι που σημαίνει πως θα δεις μια όψη της Αθήνας όπως ποτέ δεν την είχες φανταστεί.
Highlights: Οι πρώτες πολυκατοικίες της Αθήνας, οι επαύλεις της, το ξενοδοχείο Hilton, τα Αστέρια της Γλυφάδας, η Βουλιαγμένη και το Μέγαρο Μουσικής είναι μόνο ορισμένα από τα έργα και τα σχέδια που θα δούμε στην έκθεση.
Διάρκεια: Έως 2 Δεκεμβρίου

Helmut Newton

Πού: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Γιατί να την δεις: Γιατί είναι ίσως ο μοναδικός φωτογράφος που έχει αποδώσει μέσα από μια εικόνα την ομορφιά, τον αισθησιασμό, το χιούμορ και τη βία ταυτόχρονα. Και γιατί για πρώτη φορά θα δούμε στην Ελλάδα μια αναδρομική καταγραφή του έργου του.
Διάρκεια: Έως 3 Μαρτίου