Ανακαλύπτοντας την κουζίνα του Αγίου Όρους

Της Ελένης Νικολούλια

Πόσες φορές θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε “Γεύσεις από τον Άθωνα”;

Σίγουρα όχι πολλές και ίσως γι' αυτό κάθε ανάλογη εκδήλωση μας κάνει να προσμένουμε για γαστρονομικά ταξίδια που όμοιά τους σπάνια συναντάμε.

Το Mount Athos Area Gourmet διανύει ήδη την τελική ευθεία λίγο πριν σηκώσει επισήμως την αυλαία του και καλωσορίσει τους εκατοντάδες ένθερμους υποστηρικτές του για μια ακόμη χρονιά στη Χαλκιδική.

Το ιδιαίτερο και νόστιμο από κάθε άποψη φεστιβάλ είναι για φέτος προγραμματισμένο στο διάστημα 15 Μαΐου έως και 15 Ιουνίου, ενώ κατά τη διάρκειά του θα συμμετάσχουν συνολικά 14 chefs, οι οποίοι θα προετοιμάσουν ενδεδειγμένα μενού, που θα αναδείξουν τόσο τον τοπικό πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα του, όσο και τις γαστρονομικές τάσεις και επιρροές της περιοχής.

Στην κορυφή όλων οι προτάσεις του Μοναχού Επιφάνιουτου Μυλοποταμινού, και όλα αυτά υπό την καθοδήγηση της chef Ντίνας Νικολάου.

Το θα δούμε κατά τη διάρκεια του Mount Athos Area Gourmet;

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το γαστρονομικό Σεμινάριο “Γεύσεις από τον Άθωνα” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όπου ο Μοναχός Επιφάνιος παρουσίασε πιάτα από τα menu της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας “Η Μοναστηριακή Κουζίνα” στον εκπαιδευτικό Όμιλο Le Monde.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που προηγήθηκε του σεμιναρίου, προβλήθηκε η περιοχή του Άθω ως ολοκληρωμένος προορισμός διακοπών, παρουσιάσθηκαν οι δραστηριότητες των προηγούμενων διοργανώσεων αλλά και ο τρόπος διατροφής των αγιορειτών, ενώ η Ντίνα Νικολάου προλόγισε το βιβλίο με τίτλο “Μαγειρική του Αγίου Όρους”, του Μοναχού Επιφάνιου.

Στη συνέχεια, παρουσιάσθηκαν τρόποι παρασκευής δύο πιάτων από τα menu της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας με τίτλο “Η Μοναστηριακή Κουζίνα”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου, ενώ από τις συνταγές του, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την πρότασή του με σουπιές με σπανάκι αλλά και την τόσο ιδιαίτερη και ξακουστή του πλέον χταποδόσουπα με ψιλοκομμένα λαχανικά, κόκκινη σάλτσα και ψιλή μανέστρα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Mount Athos Area Gourmet Festival, μπορείτε να πατήσετε εδώ

Ακολουθεί μια χαρακτηριστική, πρώτη γεύση: