Άδραξε την μέρα με το ποδήλατό σου

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Ο καιρός έχει ζεστάνει και εσείς είστε σε μια φάση της ζωής σας που θέλετε αλλαγές και νέα ξεκινήματα.

Μήπως έφτασε η ώρα να καβαλήσετε ένα ποδήλατο και να αποδράσετε αφήνοντας πίσω σας όλα όσα … σας ταλαιπωρούν…απασχολούν…. κουράζουν και βασανίζουν;

Υπάρχουν υπέροχες εκδρομές που μπορείτε να προγραμματίσετε μαζί με φίλους σας, αρκεί βέβαια να έχουν την ίδια ανάγκη με εσάς να πειραματιστούν σε ποδηλατικές διαδρομές. Αν πάλι δεν έχετε φίλους, που να τους αρέσει η περιπέτεια, αναζητήστε τους λάτρεις του ποδηλάτου, τους οποίους θα βρείτε στο podilates.gr και θα σας κατευθύνουν σε αυτό το νέο σας ξεκίνημα. Όπως μας λέει η Λυδία Χατζηαλεξίου -μέλος της ομάδας φίλοι του ποδηλάτου «Υπάρχουν υπέροχες διαδρομές για να πάει κάποιος με ποδήλατο εντός ή εκτός Αττικής. Καλό όμως θα είναι πριν ξεκινήσει για οποιονδήποτε προορισμό να συμβουλεύεται τους χάρτες για τις διαδρομές που σκοπεύει να ακολουθήσει». Μας δίνει και μια πολύ χρήσιμη πληροφορία «Η μεταφορά ποδηλάτου επιτρέπεται στον προαστιακό, στο μετρό και στο τραμ, ενώ δεν επιτρέπεται στο τρένο εκτός από την διαδρομή Αθήνα –Καλαμπάκα».

Αίγινα

Φτάνοντας στο λιμάνι της Αίγινας θα νιώσετε την αύρα του νησιού και μαζί με την καλή σας διάθεση θα ξεκινήσετε για μια όμορφη περιήγηση στα στενά γραφικά σοκάκια της πόλης. Κάπως έτσι προτείνουμε να ξεκινήσετε την ποδηλατάδα σας στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού και να την συνεχίσετε με προορισμό την γραφική Πέρδικα. Η απόσταση από το λιμάνι είναι 12 χλμ. και η διαδρομή βατή, με μικρές κλίσεις, ιδανική ακόμα και για αρχάριους.

Αν τώρα από το λιμάνι επιλέξετε να κατευθυνθείτε στο ναό της Αφέας θα συναντήσετε μια ανηφόρα που θα σας δυσκολέψει λιγάκι αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει. Στην επιστροφή θα περάσετε από τον Άγιο Νεκτάριο και αν έχετε κέφι θα περιηγηθείτε στην παλαιά πόλη της Αίγινας.

Θυμηθείτε ότι αν πάτε στην Αίγινα χωρίς ποδήλατο μπορείτε να νοικιάσετε εκεί.

Πόρος

Ένας υπέροχος κοντινός προορισμός για εκδρομή με ποδήλατο είναι και ο Πόρος. Ξεκινάτε από το λιμάνι του νησιού και ουσιαστικά έχει την δυνατότητα να το γυρίσετε όλο με το ποδήλατό σας. Η διαδρομή είναι λίγο ανηφορική, επομένως υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας, ωστόσο είναι τόσο όμορφη που θα ξεπεράσετε εύκολα τα εμπόδια. Το ταξίδι σας μέσα στα πεύκα και με θέα διαρκώς τη θάλασσα θα σας γεμίσει ευεξία, υγεία και ζωντάνια. Θα έχει ενδιαφέρον να κάνετε μια στάση στο ναό του Ποσειδώνα και στο μοναστήρι.

Πάρνηθα

Στην Πάρνηθα με το ποδήλατό σας θα φτάσετε γρήγορα και εύκολα. Από το σταθμό της Κηφισιάς θα κατευθυνθείτε προς Βαρυμπόπη και από εκεί προς Πάρνηθα. Οι ποδηλατικές διαδρομές είναι πολλές στο βουνό και κάποιες από αυτές είναι δύσκολες, ωστόσο θυμηθείτε ότι είναι διαδρομές μέσα στα έλατα, που αγκαλιάζουν το βουνό της Πάρνηθας. Οι πιο έμπειροι έχετε την δυνατότητα να ακολουθήσετε διαδρομές σε χωματόδρομους ή αρχάριοι καλύτερα να προτιμήσετε τους δασικούς δρόμους. Πάντως αν είστε αρχάριος καλύτερα να ξεκινήσετε τις βόλτες στο βουνό μαζί με άλλους ποδηλάτες και όχι μόνοι σας.

Οι πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές από το πυκνό δίκτυο ποδηλατοδρόμων που έχει δημιουργηθεί τόσο στον πυρήνα όσο και στην περιφερειακή ζώνη του Δρυμού, είναι η κυκλική διαδρομή στην περιοχή Κιθάρα στο Τατόι και η διαδρομή Μετόχι – Αγ. Γεώργιος – Ταμίλθι.

Υμηττός

Αν επιλέξετε τον Υμηττό για την βόλτα με το ποδήλατό σας, η αφετηρία σας θα είναι η οδός Αναστάσεως. Ακολουθήστε την διαδρομή προς την κορυφή του Υμηττού περνώντας από τη Μονή Αστερίου ή την διαδρομή προς το παρατηρητήριο με θέα σε όλο το λεκανοπέδιο.

Ακροκόρινθος

Μια καλή ιδέα είναι να πάτε με τον προαστιακό στην Κόρινθο, φυσικά να πάρετε μαζί σας το ποδήλατό σας και από το κέντρο της Κορίνθου να ακολουθήσετε την διαδρομή προς Ακροκόρινθο. Η συγκεκριμένη διαδρομή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο η ανάβαση στο βουνό έχει έναν βαθμό δυσκολίας. Ο Ακροκόρινθος είναι το μεγαλύτερο και το παλαιότερο κάστρο της Πελοποννήσου. Αποτελούσε πάντα την οχυρωμένη ακρόπολη της Κορίνθου, από την οποία απέχει μόλις 3,5 χλμ. Η θέα από την κορυφή είναι πανοραμική και σίγουρα θα σας αποζημιώσει.