Στην Αθήνα ένα από τα καλύτερα bars για ρούμι του κόσμου

Ποιος λάτρης του κέντρου δεν έχει περάσει και πέντε και δέκα... και είκοσι από τα βράδια του στο Baba Au Rum της Κλειτίου;

Σίγουρα δεν είναι πολλοί κάτι που άλλωστε φαίνεται και από την καθημερινότητά του που το θέλει όλο και πιο “ζωντανό”, όλο και πιο κεφάτο, όλο και πιο έτοιμο να εκπλήξει ευχάριστα τους θαμώνες του.

Η λίστα του “The World's Best Bars” αυτή τη φορά επικεντρώνεται στα καλύτερα bars για ρούμι και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι δημιουργημένη από τον Ian Burrell, ambasador για το ρούμι σε διεθνές επίπεδο.

Το Baba Au Rum, είναι μέσα στις επιλογές του, και μάλιστα είναι το μόνο στην Ελλάδα.

Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα των διακριθέντων:

Smuggler’s Cove – San Francisco

Στην κάβα του διαθέτει περισσότερα από 200 ρούμια, αλλά και μεγάλη ποικιλία σε Tiki cocktails, punches, προτάσεις εμπνευσμένες από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, παραδοσιακά αποστάγματα από την Καραϊβική αλλά και νέες μείξεις ποτών.

Mahiki – London

Το Mahiki δεν είναι μόνο bar αλλά και ένα από τα γνωστότερα για την επώνυμη πελατεία του clubs του Λονδίνου, ανάμεσα στους οποίους και οι πρίγκιπες William και Harry. Το Mahiki, ακολουθεί την φιλοσοφία των επιτυχημένων Tiki bars των δεκαετιών του '50 και του '60, δεν έχει καθόλου παράθυρα και προσφέρει ορισμένα από τα πιο εξωτικά cocktails με ρούμι που έχουμε δοκιμάσει. Στην κάβα του διαθέτει περισσότερες από 200 ετικέτες ρούμι.

The Liars Club – Manchester

Ένας από τους θρυλικότερους bartenders, ο Dale DeGroff, κάποτε είπε για το συγκεκριμένο μαγαζί “Εδώ δεν έρχομαι για να πιω ποτό, έρχομαι για να χαζέψω τους bartenders”. Το Liars Club, μπορεί να λειτουργεί μόλις από το 2011, έχει όμως καταφέρει ήδη να θεωρείται ένα από τα καλύτερα bars του Ην. Βασιλείου. Ο χαρακτήρας του είναι Tiki, διαθέτει 100 προτάσεις σε ρούμι, ενώ για “κατοικίδιο” έχει ένα piranha.

Mojo Manchester – Manchester

Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Liars Club, ωστόσο είναι παλαιότερο και εξίσου εξαιρετικό. Η original, πρώτη εκδοχή του βρίσκεται στα Barbados, ενώ υπάρχει και ένα ακόμη υποκατάστημα στο Liverpool. Το συγκεκριμένο όμως του Manchester είναι τόσο φανατικά παθιασμένο με το ρούμι που διαθέτει ακόμη και ένα “rum room” στο οποίο μπορεί κανείς να αναζητήσεις περίπου 200 ετικέτες ρούμι.

Baba Au Rum – Αθήνα

Μπορεί να μετρά λίγα μόλις χρόνια λειτουργίας, ωστόσο κατάφερε να σκαρφαλώσει εύκολα στις λίστες με τα καλύτερα bars της Ευρώπης. Το ρούμι και τα cocktails είναι εδώ σοβαρή υπόθεση, στην κάβα του διαθέτει περισσότερες από 85 ετικέτες και έτσι σαφώς διαθέτει τη μεγαλύτερη της Αθήνας. Και όλα αυτά, χάρη στον Θάνο Προυνάρους, έναν άνθρωπο που δεν εφησυχάζει ποτέ, που αγαπά το ποτό μα ταυτόχρονα και την ιστορία του. Αν δεν τον βρείτε εδώ, σίγουρα έχει πεταχτεί ως την Καραϊβική για νέες ιδέες!

Hemingway Bar –Prague

Το όνομά του πήρε από τον εξαιρετικό συγγραφές και αμετανόητο λάτρη του ποτού και κρύβεται κάπου στην παλιά πόλη στην Πράγα. Μόλις καταφέρετε να το εντοπίσετε όμως οι θησαυροί από ρούμι αποκαλύπτονται και μάλιστα σε περισσότερες από 200 προτάσεις.

The Lebensstern Bar in Café Einstein- Berlin

Ως το 2008 το Café Einstein Bar είχε μια ποικιλία από 50 ρούμια, παρ' όλο που ήταν ευρέως γνωστό και για τις προτάσεις του σε gin. Μέσα σε 6 μήνες οι ετικέτες ρούμι είχαν... πολλαπλασιαστεί κατά 11 δίνοντας έτσι τον εντυπωσιακό αριθμό των 550 προτάσεων! Και μπορεί ορισμένες από αυτές να διαφέρουν μόνο στο μέγεθος του μπουκαλιού, δεν παύουν όμως να θεωρούνται ίσως η μεγαλύτερη ποικιλία που υπάρχει σε bar όλο του κόσμου. Όσο για τα πιο πρόσφατα νέα... οι ετικέτες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 800 σε αριθμό.

Mai-Kai – Florida

Τόσο το bar όσο και το εστιατόριό του είναι η Μέκκα των tiki lovers. Το 1956 όπου και άνοιξε για πρώτη φορά, θεωρούνταν το ακριβότερο bar restaurant των ΗΠΑ αλλά και εκείνο που έκανε τις περισσότερες πωλήσεις σε ρούμι. Σήμερα, φτάνοντας εδώ είναι λες και ο χρόνος έχει σταματήσει στο '60, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως εδώ οι bartenders δουλεύουν “κρυφά” και ποτέ δεν θα τους δείτε να δημιουργούν μπροστά σας.

Artesian at the Langham Hotel – London

Ξοδεύτηκαν περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια λίρες για την ανακαίνισή του προκειμένου να γίνει ένα rum based bar. Αυτό από μόνο του αρκεί για να αποδείξει πως η δουλειά που γίνεται εδώ είναι σοβαρή και μάλιστα μια από τις καλύτερες στο είδος της στον κόσμο.

Cottons Camden – London

Εδώ θα βρείτε περισσότερες από 300 ετικέτες ρούμι. Εδώ και 27 χρόνια κατακλύζεται από φανατικούς θαυμαστές του ρουμιού, και μάλιστα τα τελευταία δέκα αποτελεί και “attraction” από επισκέπτες διεθνώς.