“Ξυστά” από τη Γη θα περάσει ο αστεροειδής – χρυσωρυχείο

Ένας αστεροειδής, στο μέγεθος περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, αναμένεται να περάσει πολύ κοντά από τη Γη και θα είναι ορατός την Παρασκευή από την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.

Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.

Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει.

Ο DA14 πρόκειται να περάσει σε απόσταση περίπου 27.650 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ θα είναι ορατός με τη βοήθεια μικρού τηλεσκοπίου, σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου, δήλωσαν επιστήμονες της NASA. Ο αστεροειδής κινείται με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους είναι ένας από τους μεγαλύτερους που θα έχουν περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα αντικείμενα που θα περάσουν τόσο κοντά από τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα.

Ένα χρυσωρυχείο στο διάστημα

Σύμφωνα πάντως με Αμερικανούς ειδικούς, ο αστεροειδής είναι τόσο πλούσιος σε πετρώματα και ορυκτά που η αξία του αποτιμάται σε 195 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αμερικανική Deep Space Industries υποστηρίζει ότι ο 2012 DA14 διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο και ειδικότερα σίδηρο και νικέλιο. Αναφέρει επίσης ότι ο αστεροειδής διαθέτει αρκετές ποσότητες νερού ικανές να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο σε διαστημόπλοια. Ωστόσο, η τροχιά του αστεροειδή είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την οργάνωση μιας αποστολής σε αυτόν για να γίνει προσπάθεια εξόρυξης. Εξάλλου ακόμη και αν ήταν εφικτό, το κόστος θα ήταν τέτοιο που δεν θα συνέφερε η προσπάθεια.

Σενάρια... Αρμαγεδδώνα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ο 2012 DA14 έπεφτε στη Γη θα προκαλούσε καταστροφή ανάλογη με εκείνη της μεγαλύτερης σε ισχύ πυρηνικής βόμβας που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος. Υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς μια περιοχή ανάλογη με αυτή στην οποία εκτείνεται το Λονδίνο. Το πέρασμα, σε απόσταση μόλις 27.500 χιλιομέτρων πάνω από τη Τζακάρτα. Στην ιστοσελίδα της NASA θα γίνεται ζωντανή μετάδοση του περάσματος του αστεροειδή που θα ξεκινήσει στις 19.00 ώρα Ελλάδας.