Επικίνδυνος αστεροειδής περνά κοντά στη Γη

Από τα μάτια τους δεν αφήνουν οι αστρονόμοι τον αστεροειδή Άποφις ο οποίος αναμένεται να κάνει την Τετάρτη ένα αρκετά κοντινό πέρασμα από τον πλανήτη μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο αστεροειδής να πέσει κάποτε πάνω στον πλανήτη μας, έτσι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την τροχιά του για να προβλέψουν τη μελλοντική πορεία του.

διαμέτρου 300 μέτρων Αποφις έχει μικρές πιθανότητες να διασταυρωθεί με τη Γη το 2036, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων της NASA, που έχουν αναθεωρήσει τον προηγούμενο υπολογισμό για το 2029. Αν και αρχικά οι πιθανότητες πρόσκρουσης είχαν θεωρηθεί ασυνήθιστα μεγάλες (από μια στις 45 έως μία στις 300), στη συνέχεια οι νέες μετρήσεις των αστρονόμων μείωσαν δραματικά αυτές τις πιθανότητες, αλλά δεν τις εκμηδένισαν.

Έτσι, ο κίνδυνος από τον Άποφι για τη Γη, αν και πολύ μικρός, παραμένει ακόμα ένα ανοιχτό ζήτημα, εξ ου και η ανάγκη για νέες βελτιωμένες παρατηρήσεις της τροχιάς του. Ο αστεροειδής παραμένει στον κατάλογο των “δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών” που καταρτίζει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.

Ο 'Αποφις ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών 'Ατεν που δεν ανήκουν στην πολυσύχναστη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία. Επειδή η τροχιά του τον φέρνει συχνά κοντά στον Ήλιο, τα γήινα τηλεσκόπια “τυφλώνονται” και δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν καλά.

Ο αστεροειδής θα εμφανιστεί για λίγο στο νυχτερινό ουρανό την Τετάρτη και μια σειρά από οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια θα τον παρακολουθήσουν. Η διέλευσή του θα γίνει σε απόσταση περίπου 14,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη (συγκριτικά, η Σελήνη απέχει 385.000 χλμ). Όμως το 2029 αναμένεται να περάσει πολύ πιο κοντά, μόλις στα 30.000 χλμ. από τον πλανήτη μας, πιο κοντά και από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που βρίσκονται σε ύψος 36.000 χλμ.

Οι αστρονόμοι θα αναζητήσουν απαντήσεις σε δύο σημαντικά ερωτήματα, που αφορούν τη μάζα του και τον τρόπο περιστροφής του, καθώς και τα δύο επηρεάζουν την τροχιά του και τους μαθηματικούς υπολογισμούς σχετικά με αυτήν στο μέλλον.

Νέες επιστημονικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι εξωκομήτες (δηλαδή οι κομήτες σε άλλα αστρικά συστήματα του γαλαξία μας) είναι εξίσου άφθονοι με τους εξωπλανήτες.